Нам потрібно розпрощатися з «рускім міром» раз і назавжди - Портников

Нам потрібно розпрощатися з «рускім міром» раз і назавжди - Портников

Укрінформ
Українцям потрібно розпрощатись з «рускім міром» раз і назавжди, бо він для нас є чужим.

Таку думку висловив письменник і публіцист, лауреат Шевченківської премії Віталій Портников під час публічної лекції «Україна. Держава як бомбосховище» у межах форуму Via Carpatia 2023 в Івано-Франківську, передає кореспондент Укрінформу.

«Нам потрібно розпрощатися з «рускім міром» раз і назавжди. І не тому, що він неякісний, поганий, агресивний, і не тому, що російська культура не така велика, як нам розповідали упродовж десятиріч, а тому що він чужий. І на цьому потрібно поставити крапку для всіх, хто хоче Української держави», - переконаний Портников.

Він додав, що російська імперія завжди використовувала будь-яке небажання українців повертатись до самих себе для того, щоб знищити їх, або перетворити на власних «яничарів». А тому, каже Портников, поняття «яка різниця» і «нам так простіше розмовляти» мають зникнути з політичної української складової раз і назавжди.

Читайте також: Українська політична нація формувалася в кілька етапів, відповідно до нарощення агресії РФ - Портников

«Нашим завданням є збереження української держави. Ми маємо чітко розуміти, що її зникнення, її перетворення на ще одну провінцію химерної історичної Росії і є головною метою ворога. І це не Крим, Донбас чи Південь, а просто – щоб України не було. Це і є те, що росіяни вкладають в слова «остаточне вирішення українського питання». Для росіян це ключ до імперії, бо упродовж сторіч українці були єдиним реальним народом, який міг за чисельністю і можливістю бути конкурентом росіян», - говорить Портников.

Він нагадав, що українцям доводиться будувати власну державу в особливий історичний період, коли не армії воюють між собою, а коли цивільне населення є центром уваги військових формувань.

«Російський президент користується в цій ситуації переважною підтримкою більшості своїх співвітчизників, які розділяються просто на дві різні групи – меншість вважає, що заради історичної території не варто воювати, а варто діяти політичними та економічними засобами, а більшість, - що заради повернення до кордонів «матушки Росії» можна і ядерну бомбу скинути. Це ж матушка, вона вимагає… А де ці люди, які вважають, що Україна є Україною і що її історія не має нічого спільного з російською і її минуле не є російським? Таких людей в Росії майже немає», - підкреслив Портников.

Читайте також: Віталій Портников, журналіст, лауреат Шевченківської премії

Він наголосив, що проявом справедливості буде збереження українського народу і територіальної цілісності. Втім, переконаний Портников, Україна самотужки не зможе вирішити цього питання, а лише за політичної волі цивілізованого світу. Також, каже він, попри непростий час Україна має залишатися українською державою, ефективною, розвиненою і не корумпованою. І для багатьох співвітчизників це є «завданням №1».

Як повідомляв Укрінформ, 13-15 жовтня Івано-Франківськ прийматиме Міжнародний форум Via Carpatia. У програмі - десятки заходів: університетські лекції, публічні дискусії, зустрічі з військовими письменниками, вручення премії Станіслава Вінценза, перегляд вистави “Нація” та кінофільмів, мистецькі виставки та дитяча книжкова програма.

Віталій Портников - український публіцист, письменник і журналіст, оглядач Радіо Свобода та постійний автор аналітичних статей в українських виданнях на політичну і історичну тематику, член Українського ПЕН, лауреат Шевченківської премії 2023 року за «публіцистичні статті та виступи останніх років».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-