Розтрати коштів на закупівлях для Сил оборони: НАБУ провело обшуки у приватних компаніях

Розтрати коштів на закупівлях для Сил оборони: НАБУ провело обшуки у приватних компаніях

Укрінформ
Детективи Національного антикорупційного бюро провели обшуки у приватних компаніях, дотичних до постачання продукції оборонної промисловості, у межах кримінального провадження щодо можливої розтрати державних коштів.

Як передає Укрінформ, про це НАБУ повідомило у Фейсбуці.

Встановлено, що одна з цих компаній уклала низку контрактів на постачання Силам оборони тепловізійних приладів. Загальна сума контрактів – майже 1,5 млрд грн, з яких компанія отримала передоплату (від 80% до 100%). Попри це, відбулось порушення строків постачання на понад 9 місяців, що призвело до несвоєчасного отримання Зброними силами України техніки необхідної у боротьбі з агресією РФ.

рім того, на початок серпня компанія так і не поставила продукцію на суму майже 200 млн грн. Це обумовило подання Міністерством оборони України позову про стягнення дебіторської заборгованості та штрафних санкцій.

Закордонні компанії, афілійовані з компаніями-постачальниками, перебувають у фокусі уваги західних правоохоронців за фактом можливої легалізації (відмивання) коштів, підкреслили в НАБУ.

Читайте також: Розтрата ₴120 мільйонів на закупівлях для ЗСУ - підозрюють керівників двох підприємств

Перед початком обшуку представникам компанії надали ухвалу про проведення обшуку та запропонували добровільно видати необхідні слідству речі та документи. Після відмови було прийнято рішення щодо проведення обшуку.

Як ідеться в повідомленні, під час обшуку основного офісного приміщення детективи не вилучали комп’ютерну техніку, а всі необхідні відомості скопійовані на місці за участю спеціаліста. Слідчі дії проведені з урахуванням специфіки діяльності постачальника та забезпечення його безперебійної роботи, насамперед щодо виконання своїх зобов’язань перед Міністерством оборони. Рішення про вилучення документів приймалися з урахуванням доводів представників постачальника про їх необхідність в поточній діяльності.

В іншому офісному приміщенні вилучили два особисті ноутбуки працівників у зв'язку з необхідністю їх експертного дослідження та неможливістю детального огляду безпосередньо на місці обшуку.

Окреме копіювання конструкторських креслень і документації, програмних продуктів, які є інтелектуальною власністю товариства, не здійснювалось, запевнили в НАБУ.

Як зазначили в бюро, під час обшуку був виявлений сейф. Оскільки ключі від нього працівники компанії не надали, старший групи прийняв рішення про його відкриття засобами зламу.

Обшук – одна із слідчих дій, які проводяться під час розслідування для збору необхідних доказів. Детективи НАБУ завжди дотримуються високих моральних та професійних стандартів, зокрема під час здійснення досудового розслідування. Разом з тим, можливі неправомірні дії детективів НАБУ стануть предметом перевірки управління внутрішнього контролю за участі Ради громадського контролю при НАБУ, підкреслили у бюро.

Читайте також: Слідство про розтрату $1,3 мільйона на ремонті військових вертольотів завершили

Розслідування триває, встановлюються, включно з використанням засобів міжнародного співробітництва та фінансової розвідки, всі обставини укладання контрактів та напрямки використання коштів, одержаних від Міноборони. Розголошення інших відомостей може зашкодити досудовому розслідуванню.

З огляду на важливість справи, НАБУ інформуватиме про подальший її перебіг максимально відкрито та прозоро (з урахуванням всіх законодавчих обмежень), заявили у бюро.

Як повідомляв Укрінформ, у Держаудитслужбі відкинули звинувачення в некоректності перевірки закупівель Міноборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-