Лубінець заявив про зрушення у питанні повернення дітей після ордера МКС на арешт Путіна

Лубінець заявив про зрушення у питанні повернення дітей після ордера МКС на арешт Путіна

Укрінформ
Після видачі Міжнародним кримінальним судом ордерів на арешт президента РФ Володимира Путіна і дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової у процесі повернення українських дітей відбулися кардинальні зрушення.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«Я можу підтвердити інформацію про те, що після видачі ордерів на арешт Путіна і Львової-Бєлової у нас насправді кардинально зрушив з місця процес повернення українських дітей», - сказав Лубінець.

Він наголосив, що мають бути й інші ордери, оскільки не тільки Путін і Львова-Бєлова причетні до депортації українських дітей.

Читайте також: Україна розробила механізм повернення дітей, який передбачає кілька етапів - Лубінець

«У цьому беруть участь тисячі представників різних гілок влади РФ. Де решта?... Якщо ви хочете допомогти повернути українських дітей – будь ласка, видавайте наступні ордери на арешт, бо насправді, як ми бачимо по результату, нам це допомагає», - сказав омбудсмен.

За його словами, у процесі повернення дітей у кожному випадку окремо пропрацьовується логістика.

«Інколи це займає місяці, інколи – тижні. Але ми не можемо повертати їх великою групою, бо росіяни роблять усе, щоб ми взагалі ніколи нікого не повернули», - заявив Лубінець.

Він наголосив, що Україна налаштована повернути всіх своїх дітей, які були незаконно депортовані, але у цьому потребує допомоги і партнерів - у межах Формули миру Президента Володимира Зеленського, окремої програми з повернення дітей Bring Kids Back UA, якою займається керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, тощо.

Читайте також: Лубінець - про повернення з Росії дітей: 99% роботи виконує Україна

«Ми шукаємо партнерів, які можуть робити щось конкретно, фізично, кожного дня. ...Допомагаючи Україні, ви допомагаєте собі. Ви робите так, щоб війна не зачепила ваші сім’ї, домівки, і щоб ваших дітей росіяни ніколи не могли депортувати», - сказав Лубінець, звертаючись до міжнародних партнерів.

Як повідомлялося, 17 березня судді Міжнародного кримінального суду (МКС) видали ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна та російського дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової.

Їх підозрюють у воєнних злочинах - незаконних депортації та переміщенні населення, зокрема дітей, з окупованої території України, щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-