Дуда підписав закон про розслідування російських впливів у Польщі

Дуда підписав закон про розслідування російських впливів у Польщі

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про створення Державної комісії з розслідування російських впливів в Польщі в 2007-2022 роках, відправивши після цього цей закон на розгляд Конституційного суду.

Про це глава польської держави заявив під час пресконференції в понеділок у Варшаві, передає власний кореспондент Укрінформу.

За його словами, російські впливи в Європі викликали турбулентність на континенті і їх наслідком стали російська агресія проти України, енергетичні та інші проблеми на континенті. На його переконання, ці впливи потребують вивчення. Відтак, він попросив прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, аби він порушив питання щодо розслідування російських впливів у Європі на Європейській раді. 

“На мій погляд, таку комісію, такого типу орган слід створити на європейському рівні, щоб розслідувати вплив Росії також у європейських інституціях”, - підкреслив Дуда.

Читайте також: Санду пропонує створити у Молдові орган для боротьби з російською пропагандою

Президент РП наголосив, що він вирішив підписати закон про створення в Польщі Державної комісії з розслідування російських впливів на внутрішню безпеку Польщі в 2007-2022 роках. На його переконання, громадська думка в Польщі повинна знати про російський вплив РФ на політичне життя в Польщі за останні два десятиліття.

“Тому я також, у нас в Польщі, вирішив підписати закон, який нещодавно прийнятий у польському парламенті, що стосується створення спеціальної державної комісії щодо розслідування російського впливу на аспекти, пов’язані з безпекою Польщі протягом останніх двох десятиліть”, - зазначив Дуда.

Водночас він додав, що після цього він направить закон на розгляд Конституційного суду РП, аби розвіяти усілякі сумніви, що з’являються навколо функціонування цього документу.

Читайте також: У Польщі українські військові опановують навички допомоги пораненим

Як відомо, польські опозиційні сили виступають проти створення комісії у такому вигляді, підкреслюючи, що вона буде інструментом тиску і переслідування опозиції. Маршалок Сенату Польщі Томаш Гродзький заявив, що це рішення Дуди є “cкандальним та ганебним” і загрожує демократичному функціонуванню Польщі.

Як повідомлялось, 14 квітня Сейм схвалив закон про створення Державної комісії з розслідування російських впливів у Польщі в 2007-2022. Згодом, 11 травня, Сенат скасував цей закон. Проте, 26 травня Сейм подолав вето Сенату, в якому більшість має опозиція.

Фото: KPRP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-