СБУ оголосила підозру коменданту Калінінградського гарнізону, який катував людей у Балаклії

СБУ оголосила підозру коменданту Калінінградського гарнізону, який катував людей у Балаклії

Укрінформ
Служба безпеки України повідомила про підозру військовому коменданту Калінінградського гарнізону зс рф, який катував людей під час тимчасового захоплення Балаклії Харківської області.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

“Служба безпеки системно викриває російських окупантів, які вчиняли воєнні злочини у тимчасово захоплених районах України. У результаті слідчих дій встановлено особу ще одного загарбника, причетного до масових репресій проти мирних жителів під час окупації частини Харківщини”, - ідеться в повідомленні.

Фігурантом є військовий комендант Калінінградського гарнізону зс рф із позивним “Граніт”, який на початку повномасштабного вторгнення ввійшов до складу загарбницьких угруповань на східному фронті.

У березні минулого року він приїхав до захопленої на той час Балаклії, де займався координацією спільних дій російських військових та бойовиків “л/днр” у поширенні кремлівського режиму в місті.

Згодом його призначили там “комендантом” і на цій “посаді” російський військовий організовував незаконні затримання місцевих жителів.

Читайте також: СБУ затримала двох жителів Краматорська, які наводили російські ракети на локації ЗСУ

Як зазначили в СБУ, “за наказом “Граніта” українців звозили до створеної агресором катівні, яку облаштували в захопленій будівлі райвідділу поліції. ...Деякі з потерпілих й досі вважаються зниклими безвісти”.

Як повідомляє Офіс генерального прокурора у Телеграмі, “торік у квітні військовий комендант наказав своїм підлеглим затримати місцевого мешканця, який активно висловлював проукраїнську позицію. Окупанти викрали чоловіка, одягнувши йому на руки кайданки, а на голову – мішок, та привезли до катівні. Потім російські військові привели чоловіка на “допит” до військового коменданта. Той поклав на стіл пістолет, направивши його у бік потерпілого, та наказав розповідати всю інформацію про своє життя”.

Чоловіка тримали у камері катівні 21 день за відсутності достатньої кількості продуктів харчування й води, без свіжого повітря, ліжка та елементарних санітарних умов.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили росіянину про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Під час звільнення міста підозрюваний втік до рф, де переховується від правосуддя. Вирішується питання щодо оголошення його в розшук.

Як повідомляв Укрінформ, прокурори Херсонської обласної прокуратури повідомили про підозру заступнику начальника управління росгвардії Ростовської області, полковнику поліції рф, який організував катівню під час тимчасового захоплення Херсона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-