Глава НАЗК у Страсбурзі запевнив у виконанні антикорупційних зобов’язань Україною

Глава НАЗК у Страсбурзі запевнив у виконанні антикорупційних зобов’язань Україною

Укрінформ
Розв’язана росією війна не стала перешкодою для України у виконанні її зобов’язань у сфері антикорупції як члена Ради Європи.

На цьому наголосив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, який очолює українську делегацію на 93-му пленарному засіданні Групи держав проти корупції у Страсбурзі, передає Укрінформ із посиланням на сайт НАЗК.

«Попри всі намагання держави-терориста зупинити нас на нашому шляху до ЄС, Україна демонструє значні досягнення в розбудові доброчесної влади та справедливого суспільства. Наші партнери, Рада Європи, визнають і підтверджують цей прогрес. Антикорупційна стратегія на 2021-2025 роки, ухвалена парламентом, та програма з її виконання, затверджена урядом, практично повністю покривають перелік рекомендацій GRECO, які ще залишається виконати до квітня 2024 року, коли відбудеться наступне оцінювання у рамках поточного раунду моніторингу. Незалежність судової влади, закон про лобізм та затвердження етичного кодексу народних обранців є не тільки вимогою Ради Європи, але й відповідає ключовому запиту нашого суспільства на справедливість», — підкреслив Новіков.

Читайте також: НАЗК внесло Raiffeisen Bank International до переліку спонсорів війни

Загалом GRECO підтвердила, що Україна демонструє стабільний прогрес у виконанні рекомендацій у питанні боротьби з корупцією.

На засіданні було погоджено та затверджено звіт про виконання рекомендацій GRECO в питаннях запобігання корупції стосовно народних депутатів, суддів та прокурорів. Зокрема, зазначено, що за останній рік наша держава просунулась у виконанні ще шести рекомендацій. Вони вважаються повністю виконаними додатково до дев'яти рекомендацій, виконаних Україною у попередньому періоді. Це враховуватиметься Європейською Комісією під час оцінки прогресу України у досягненні критеріїв членства у Європейському Союзі.

Так, серед ключових досягнень було виділено поліпшення регулювання з питань конфлікту інтересів у народних депутатів у зв’язку з обмеженнями на зайняття ними підприємницькою діяльністю; впровадження ефективних механізмів підвищення обізнаності з питань доброчесності серед народних депутатів; гарантування безпеки суддів. Також розроблення та внесення до парламенту проєкту етичного кодексу народних депутатів (наприкінці минулого року у Верховній Раді вже зареєстрували відповідний депутатський законопроєкт за номером 8327); врегулювання питань кар’єрного просування в органах прокуратури.

Читайте також: НАЗК знайшло у поліцейського ₴2 мільйони, нібито подаровані братом

Під час погодження звіту було наголошено на важливості завершення формування Вищою радою правосуддя Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Голова НАЗК зазначив, що завершення формування ВККС полегшить процес позитивної оцінки ще кількох рекомендацій GRECO.

Як зазначив Новіков, все це має позитивно вплинути на процес вступу України до Європейського Союзу та Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), оскільки звіти GRECO є суттєвим показником досягнень держав в антикорупції. Для України це особливо важливо в контексті довіри міжнародних партнерів та донорів, які орієнтуються на стан протидії корупції в Україні.

Голова НАЗК наголосив на важливості єдності серед європейських країн у питаннях підтримки України.

Читайте також: Суд заарештував активи Жеваго на забезпечення позову Фонду гарантування на ₴46 мільярдів

«російська війна проти наших спільних європейських цінностей — це війна автократій проти демократій, яка стала результатом захоплення російської держави та її суспільства корупцією. Тому доброчесність, особливо сил оборони України, є ключем до нашої перемоги у битві за демократію та свободу у всьому світі», — зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, Група держав Ради Європи проти корупції (GRECO) 24 березня опублікувала звіт про прогрес України у виконанні рекомендацій, наданих країні у Звіті четвертого раунду оцінки щодо запобігання корупції стосовно народних депутатів, суддів та прокурорів (2017).

Фото: НАЗК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-