росія не погоджується повертати цивільних полонених - Координаційний штаб

росія не погоджується повертати цивільних полонених - Координаційний штаб

Укрінформ
росія не прийняла жодної пропозиції України щодо повернення цивільних полонених, які були зроблені в Туреччині на переговорах українського і російського омбудсменів.

Як передає Укрінформ, про це ​Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив у Телеграмі.

Під час зустрічі з родинами цивільних заручників з Димерської громади Київської області на запитання відповіли представник Координаційного штабу та представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олександр Кононенко.

«Жодні пропозиції України щодо повернення цивільних, зроблені в Туреччині на переговорах українського і російського омбудсменів, не були прийняті російською стороною. Єдине зрушення – поволі вдається повертати дітей. Можливо, це пов’язано з ордером на арешт путіна та уповноваженої з прав дитини при президентові росії марії львової-бєлової. Як відомо, за версією Міжнародного кримінального суду в Гаазі путін та львова-бєлова особисто відповідальні за примусову депортацію дітей з окупованих українських територій до рф», - йдеться в повідомленні.

«Ми бачимо міжнародне розуміння проблеми повернення заручників. Рішення Гаазького суду заарештувати путіна підтвердило це, – зазначив Олександр Кононенко. – На Київщині, Харківщині, Херсонщині – скрізь були катівні. Усі злочини фіксуються, у тому числі й міжнародними прокурорами».

Українська сторона вважає учасників добровольчих формувань територіальних громад цивільними заручниками, але їх у росії утримують як військовополонених. Представник омбудсмена заявив, що значну частину цивільних, яких вдалося повернути Україні, росія вважала військовими.

Читайте також: Українські оборонці та родини полонених виступили в Європарламенті

Кононенко закликав людей, які не мають жодної інформації про своїх зниклих родичів, писати звернення уповноваженому Верховної Ради з прав людини Дмитру Лубінцю для оформлення запитів до російської омбудсменки тетяни москалькової щодо пошуку заручників.

Як повідомляв Укрінформ, Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні з 24 лютого 2022 року задокументувала 621 випадок насильницьких зникнень і свавільних затримань цивільних українців збройними силами росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-