Додому в Україну з ЄС повернулися 11 мільйонів біженців - єврокомісар

Додому в Україну з ЄС повернулися 11 мільйонів біженців - єврокомісар

Укрінформ
Минулого року до Європейського Союзу прибуло близько 16 млн українців, з яких 11 млн потім повернулися до України, ще 1 млн осіб поїхали далі в інші країни, а близько 4 млн біженців залишилися на території ЄС.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила єврокомісар із питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон під час пресконференції у Брюсселі, присвяченій першому року імплементації Директиви про тимчасовий захист для України.

"16 млн українців приїхали на територію Євросоюзу протягом минулого року. 11 мільйонів з них повернулися назад. Чотири мільйони залишаються. Ще 1 мільйон поїхав далі за межі України, наприклад, до Канади, США та Великої Британії", - повідомила вона.

Читайте також: За пограбування українських біженців в Іспанії затримали десятьох осіб

Фото: EP

За словами Йоганссон, повернення українців додому не пов’язано з тим, що їм нібито не раді на території ЄС, а передусім спричинене їхнім прагненням бути частиною опору російській агресії та продовжувати працювати в Україні.

"Я говорила з тими, хто повернувся, і тому немає підстав говорити, що їм тут не раді. Вони відчувають, що їм тут раді. Але багато, можливо, залишивши тут дітей разом з родичами, самі повернулися, щоб боротися, працювати чи бути частиною опору російській агресії", - сказала вона.

Читайте також: Переселенці можуть отримати допомогу від Норвегії: реєстрація відкрита до 20 березня

За словами єврокомісара, щотижня фіксується близько 200 тис. перетинів кордону українцями в сторону ЄС та з нього.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС надає політичну, економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу Україні. Вперше в історії ЄС активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка надала біженцям з України право на проживання та на соціальний захист на території країн ЄС. Наразі вона діє до березня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-