МКІП не рекомендуватиме продовжувати з УПЦ МП оренду двох храмів у Лаврі - Ткаченко

МКІП не рекомендуватиме продовжувати з УПЦ МП оренду двох храмів у Лаврі - Ткаченко

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики рекомендуватиме Лаврському заповідникові не продовжувати угоду з УПЦ МП на оренду Успенського собору й Трапезної церкви у Верхній Лаврі.

Про це повідомив очільник МКІП Олександр Ткаченко в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає Укрінформ.

"Угода про оренду Успенського та Трапезного храмів у Верхній Лаврі спливає. Відповідно до нас звернувся директор Лаврського заповідника щодо інформування з цього питання. Ми на виконання указу президента щодо перевірки стану справ використання майна Лаври будемо рекомендувати таку угоду не подовжувати", - сказав міністр.

Ткаченко зауважив, що до моменту завершення перевірки використання майна Верхньої Лаври з боку новоствореної міжвідомчої урядової комісії, у цих приміщеннях богослужіння не відбуватимуться. Стосовно іншого майна, підкреслив він, є угоди, які тривають і продовжуватимуться до завершення такої перевірки.

Він зазначив, що майно Нижньої Лаври також пройде перевірку на правомірність його використання УПЦ МП. Результати перевірки вирішать подальшу долю монастирського комплексу.

Читайте також: КСУ визнав конституційним закон про перейменування УПЦ МП

"У 2013 році була підписана безстрокова угода на використання Нижньої Лаври УПЦ МП. Оскільки наразі є указ і міжвідомча комісія, нам доведеться перевірити правомірність використання церквою майна, і з огляду на це виносити рішення", - зазначив міністр.

Як повідомлялося, з 1 січня представники УПЦ МП втратять право проводити богослужіння на території Верхної Лаври в Успенському та Трапезному соборах. У цьому зв'язку намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Павло Лебідь звернувся до Президента України Володимира Зеленського з проханням не забирати ці храми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-