Різдво: як співіснують райський сад та теорія еволюції

Різдво: як співіснують райський сад та теорія еволюції

Укрінформ
Українські вчені-креаціоністи про науку та релігію

Отже, Він народився у яслах, в печері, помежи бидлят,

із яких живописці обрали осла і вола.

Вічність позаду зяяла і попереду – теж.

І зірка сяяла і людей за собою вела.

(Б.Херсонський)

Протягом кількох років Укрінформ напередодні Різдва (нагадаємо, що цього року 25 грудня Різдво святкують не лише римо-католики, а й за бажанням частина парафій Православної Церкви України) публікує інтерв’ю з ученими-креаціоністами, людьми, які відомі науковому світу і водночас є дуже добре відомими світу релігійному.

Це найкращі думки про Творіння Світу, що було до Різдва, про те, як співіснують райський сад та теорія еволюції, про те, чи є в серйозній науці місце атеїзму, про те, чи можливий світ без релігії. Саме за одну з таких розмов автора та агентство було нагороджено відзнакою християнської журналістики із заувагою, що Укрінформ говорить не сімома мовами, як зазначено на сайті, а вісьмома, бо такі тексти - це мова любові. Через свій вік (чи з інших причин) наші співрозмовники зараз не дають інтерв’ю, тож ми вирішили нагадати найбільш цікаві уривки з цих бесід. Бо коли говорити про Бога, як не на Різдво?!  

СЛІПОГЛУХОНІМА ПРИРОДА НЕ ЗМОГЛА Б ЗМОНТУВАТИ ТАКИЙ СКЛАДНИЙ МЕХАНІЗМ - МАТЕРІЮ, ПРОНИЗАНУ ІНФОРМАЦІЄЮ

Іван Климишин - професор Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника. Віруючий у Бога вчений-астрофізик, якого Американський біографічний інститут визнав одним із видатних мислителів початку 21 століття, автор кількох десятків книг із астрофізики, з проблем історії й теорії календарних систем та з релігієзнавства:

- 24 грудня 1968 року (у переддень Різдва) американські астронавти Френк Борман, Джеймс Ловел, Вільям Андрес, уперше в історії людства облітаючи Місяць, звернулися з вітанням до землян, по черзі читаючи перші 10 віршів із книги Буття: «На початку сотворив Бог Небо і Землю». Я астроном. Мільйони років «проковзують перед моїм зором, як сухий пісок поміж пальці рук».

Наука і науковий світогляд - різні речі. Наука не заперечує Бога. А науковий світогляд не є наукою, а лише використовує її для формування своїх філософських систем, зокрема, матеріалізму. І майже чотири останніх століття показали, що жоден науковий світогляд не здатен підмінити собою релігію.

Астрономія досліджує світ планет та весь Всесвіт у цілому, фізика вивчає взаємодію елементів будівельного матеріалу, «з якого все зроблено», хімія вивчає якість цеглинок світобудови, біологія ж - таємницю Світу живих форм. Переконаний - розвиток усієї Світобудови і науки про неї можливий завдяки Творцю. І «уже відомо», що чи не всі великі вчені (у 20 столітті - майже 100 лауреатів Нобелівської премії) завжди декларували свою віру в Творця. Бо було усвідомлення, що мертва, не мисляча природа не може стати причиною своєї упорядкованості, вона не може стати причиною законів, які керують розвитком Світу. Якби релігія була плодом уяви, як ви змогли б пояснити цю потужну дію, до якої вона приводить мільйони людських рук у творенні добра? Релігійність має комунікативну і психотерапевтичну функцію. Англійський математик Альфред Уайтхед казав, що майбутнє залежить від того, як складуться стосунки між наукою та релігією. Можна б  додати таке розуміння багатьма вченими: за кожними дверима наукового відкриття є ще десять інших дверей з другого боку. Забуваючи про це, переконані атеїсти продовжують твердити, що одне якесь наукове відкриття повинно звільнити людство «від необгрунтованої віри в Бога». Та марні їхні спроби «охопити неохопне»...

Без Творця неможливо уявити ні перехід від неживого до живого, ні те, як зміг би виникнути механізм спадковості (такий бездоганний архітектурний план, як ДНК).

Інакше кажучи, сліпоглухоніма природа не змогла б змонтувати такий складний механізм - матерію, пронизану інформацією. Це, без сумніву, є свідченням дії Інтелекту. Навколишній світ може самооновлюватися, але у світі є Начало, що організовує, керує та впорядковує. Еволюція - складний механізм, але Бог - діюча сила.

БІЛЬШІСТЬ РОЗДІЛІВ СУЧАСНОЇ НАУКИ БУЛИ ЗАСНОВАНІ КРЕАЦІОНІСТАМИ - НЬЮТОНОМ, КЕПЛЕРОМ, БОЙЛЕМ, ФАРАДЕЄМ, МАКСВЕЛЛОМ 

Владислав Ольховський, фізик і математик, філософ науки і християнський проповідник, який все життя займався теоріями квантових зіткнень, дослідженнями рухів згасаючих хвиль, теорією ядра та ядерних реакцій ( помер в 2020 році у дні Великодніх свят, у православних вважається — особливо благодатний період для відходу, а наше інтерв’ю за рік до смерті було останнім у його житті):

– Наука все одно, трохи раніше чи трохи пізніше, підходить до порога, за яким очевидна воля Бога. Як з’явилося живе? Хто зумів налаштувати Всесвіт саме таким чином, коли навіть за найменших змін констант (ядерної, гравітаційної, електромагнітної взаємодій) життя б не зародилося і стає неможливим.

Іноді нас, креаціоністів, називають «віруючими білих плям», закидаючи нам, що ті чи інші процеси ми пояснюємо волею Творця. Ми ж у відповідь говоримо, що наша теорія куди більш логічна, ніж атеїзм білих плям, який просто відмовляє собі у сміливості уяви і не висуває логічних і виправданих гіпотез.

Бог – великий математик і великий фізик. А математика – вже частина природознавства. Галілей (католик, до речі), один із батьків фізики, говорив, що книга природи написана мовою математики. Математика – система точно сформульованих аксіом, а методологія математики полягає в отриманні логічних висновків. У філософських дебатах одні вважають, що математика твориться, інші - що вона відкривається… Раціональне мислення відображає раціональність законів природи, оскільки Бог призначив людині керувати природою.

Атеїсти вважають, що Всесвіт з’явився від Великого вибуху, тобто від абсолютного порушення закону збереження енергії (а що це, на вашу думку, як не «надприродна», майже чудесна, подія?). Хоча по ходу і вводяться «спонтанні» порушення однорідності перебігу часу, а потім винаходяться допоміжні гіпотези і припущення (на кшталт темної маси, темної енергії) і далі, вже спираючись на закони фізики, – розширення простору, пояснюється формування зірок і галактик.

Не забувайте, що більшість розділів сучасної науки були засновані креаціоністами – Ньютоном, Кеплером, Бойлем, Фарадеєм, Максвеллом. Я нарахував три тисячі вчених і богословів, які виступають проти макроеволюціоністської доктрини, яка по своїй суті – не більше, ніж проєкція на джерело людської цивілізації в мавпі.

Бог – одночасно і в минулому, і в сьогоденні, і в майбутньому. Бог ніколи не припиняється. Вчені з точних наук і природознавства, які визнають Творця, схильні бачити Бога в красі, у послідовності Фібоначчі, яка виявляється і в орбітах планет, і в «золотому перетині». Я захоплювався квантовою механікою, вивчаючи взаємодію часу та енергії. Це – математика, і мені складно це пояснити читачеві без формул.

Біблія – не науковий підручник, а покажчик Спасіння, але вона не закриває шлях науці. Ми робимо наступне відкриття і крок до пізнання, коли готові до цього духовно. І, звичайно, Бог чекає розвитку. У Біблії все дивно. Наприклад, Вознесіння... Енергія породжує масу. І можна уявити, як Спаситель проходив через стіни. Ядра атома налаштовувалися на резонанс дверей – і він проходив через них. Але як могла людина вознестися на небо? Летіти через мільйони світлових років і не померти? Незрозуміло... Тому що він був Бог.

БОГ СТАВ ЛЮДИНОЮ, У ТОМУ ЧИСЛІ Й ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ЛЮДИ МОГЛИ ЗРОЗУМІТИ ЙОГО ВОЛЮ 

Борис Херсонський серед учених-креаціоністів посідає особливе місце. Він не астроном і не фізик-ядерник, він психіатр, з діда-прадіда психоневролог. Він звертає свій погляд не в міжзоряні далі й не в глибини матерії, він досконало знає людський мозок.  Автор серії Різдвяних поезій:

- Я абсолютно не сприймав еволюційну теорію в тому вигляді, в якому вона викладалася в школі та інституті, й у тому вигляді, в якому вона і зараз викладається в деяких західних вишах. Це коли показують восьминога, що змінює забарвлення, і пояснюється, мовляв, у восьминога було достатньо часу, щоб виробити цю здатність. Тобто за мільйони років восьминіг цьому просто навчився. Але як науковий світогляд, я цього прийняти не можу. Розуміння того, що еволюційна теорія в тому вигляді, в якому її нам викладали, – це примітивне й абсолютно неможливе вчення, склалося рано.

Якщо ви знаєте, є така психіатрична теорія воскресіння Христа, що насправді бачення воскреслого Спасителя було ілюзіями або галюцинаціями. Чи бувають такі помилкові впізнавання або ілюзії? Звичайно, бувають. Але що цікаво, що в Євангелії учні не одразу впізнають Христа, що абсолютно суперечить ось цій концепції.

І по Святому Письму розсипано безліч деталей, які з психологічної точки зору не є вигадкою. Тому що вигадка зазвичай добре узгоджена, там усе чудово. 6 днів Творіння і 7-й день відпочинку – це метафора, яка дозволяла людям ще в стародавні часи зрозуміти і прийняти це вчення. Якби Біблія була написана з прямим згадуванням Великого вибуху, розбігання галактик і всього іншого, червоного зсуву, елементарних частинок, – ця книга повисла б у повітрі. Її б ніхто не прочитав.

А Бог говорить із людьми зрозумілою їм мовою. Іноді це мова землетрусів, епідемій. Теж зрозуміла мова. Але якщо це Слово Боже, то воно повинно бути зрозуміле людям і має бути ними прийняте. Бог став Людиною, в тому числі й для того, щоб люди могли зрозуміти його волю. Тобто Бог не мудрує, Бог говорить з нами так, як ми можемо зрозуміти. А зрозуміти ми можемо, я переконаний, зовсім небагато.

ФІЗИКИ СТАВЛЯТЬ СОБІ ПИТАННЯ: А ЩО БУЛО ДО ПЕРШОГО ВИБУХУ?

Ігор Юхновський, фізик-теоретик та релігійна людина навіть у добу найбільшого радянського “застою”. Академік НАН, перший віцепрем'єр в українському уряді (1992-1993 рр.):

- Коли я був у Верховній Раді чи першим віцепрем’єром, то мені вдалося вибити певні гроші для нашої участі в європейському Центрі у Швейцарії, який займається питаннями адронного колайдера. І Україна стала членом того заходу. І учасники мені прислали під Новий рік поштівку із зображенням Великого вибуху - так виник світ. У мене ж є уточнення. Світ виник поступово. Спершу були створені сили - електромагнітна і гравітаційна. Сили були створені протягом 10 в мінус 54 ступені секунди. То навіть взагалі не вкладається в уяву, бо ми можемо, скажімо, мати 0,10 секунди, то вже максимум, що можна сприйняти, як мить. А то 10 мінус 54! Після сил були створені поля - гравітаційне і електромагнітне. Це 10  в мінус 52 ступені секунди. І так поступово ми йшли від створення силових полів, а не енергії. Від силових полів - до створення мас і, врешті-решт, - до народження живого. Але фізики того самого центру ставлять собі питання: а що було до першого вибуху? І ось до першого вибуху - є ідеалісти, які кажуть, що був Бог. А матеріалісти кажуть, що нічого не було. Що значить нічого - не зрозуміло.

І мушу вам сказати, що серед усіх релігій християнська є найбільш передова. Христос був євреєм. Як і всі євреї, він виконував 10 заповідей Мойсея. Десять заповідей є основою і християнської релігії. Але 10 заповідей Мойсея - це заповіді Божі. На цих заповідях Божих виросли євреї. Це дуже цікава народність. Вони тому і здібні, тому і розумні, і зібрані, що мали 10 заповідей Мойсея. Але був Христос. Від Христа ми не маємо таких заповідей, як євреї від Мойсея. Але заповіді Христа були зовсім інші. Це заповіді милосердя. Блаженні тихі, бо вони наслідують землю. Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться… Тобто наука милосердя - це наука християн. І ця наука християн доповнює 10 заповідей Мойсея. Крім того, якщо ви слухаєте Євангеліє на Великдень, то воно починається: Спочатку було Слово. І Слово було Бог. І Бог було Слово. І через Слово все сталося. Тобто ця мудрість є тільки у християн. І тому ми, християни, фактично є носіями найпередовішої серед усіх релігій.

Постскриптум

Війна відсунула інтелектуальну дискусію між атеїстами та християнськими мислителями. Але зробила абсолютно популярною максиму: на війні атеїстів немає. В окопі безліч бійців часто отримують найкращий доказ існування Бога. Колись вони повернуться з фронту, залікують рани, поглянуть на Небо і дізнаються, що у їхній вірі їх підтримують сотня нобелівських лауреатів та найсвітліші голови України.  І тут нічого не заперечиш: бо здобута в окопі віра, підкріплена науковцями, це безумовний плюс для суспільства.

Лана Самохвалова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-