Бути «не Ок» – нормально: Зеленська радить проговорювати стрес, який викликає війна

Бути «не Ок» – нормально: Зеленська радить проговорювати стрес, який викликає війна

Укрінформ
Дружина Президента Олена Зеленська вважає, що стрес, який переживають українці через російську збройну агресію, треба проговорювати.

На цьому перша леді наголосила у ході діалогу з молоддю на тему “Скажи чесно, ти як?”, передає Укрінформ із посиланням на Телеграм Зеленської.

"Як ти?" – ми звично ставимо це питання щодня особисто або в месенджерах. Чуємо "Більш-менш", "Тримаюся" або зовсім лаконічне "Ок" і швидко переходимо до інших тем. Та якщо поцікавитися людиною глибше? "А якщо чесно? Як почуваєшся саме ти, а не твої справи?", - зазначила дружина Президента.

Вона впевнена, тоді можна отримати відвертіші відповіді. І їх важливо почути, бо стрес, який щодня переживають українці через російське вторгнення, за словами першої леді, треба проговорювати.

Читайте також: В Україні напрацювали ідеї для комплексної системи турботи про психічне здоров'я дітей

“Ми звикли казати, що ми “Ок”. Мовляв, це ввічливо та гідно. Але насправді бути “не Ок” – це теж нормально, природно, і про це треба говорити”, - зауважила Зеленська.

Дружина Президента додала, що саме це й робила сьогодні під час діалогу з молоддю. Вона наголосила, що метою заходу є допомагати українцям долати стрес, у якому вони нині живуть.

“Як на мене, молодше покоління вже на цьому шляху. Їхні “ок” і “не ок” максимально щирі й обґрунтовані. Вони не бояться й не соромляться говорити про те, що непокоїть. А лише так можна вийти переможцем із цієї війни, яка б’є і по нашій психіці”, - сказала Зеленська.

На сайті Глави держави поінформували, що перша леді Олена Зеленська взяла участь у діалозі з молоддю "Скажи чесно, ти як?". Захід відбувся напередодні Всесвітнього дня дитини за сприяння Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, МОЗ та ГО "Безбар’єрність" у межах ініціативи дружини Президента щодо створення Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки.

До діалогу також приєдналися: засновниця громадського руху підлітків Teenergizer Яна Панфілова, українські зірки Роксолана, Wellboy, Олександр Педан, а також молодь з усієї країни.

Завдання діалогу – допомогти молодим людям, які відчувають пов’язаний із війною стрес, зрозуміти, які інструменти можуть бути застосовані для самодопомоги.

Читайте також: Зеленська нагадала, як захиститися від стресу

Після публічної дискусії відбулася стратегічна сесія за участю молодих людей, представників галузевих міністерств, уряду, парламенту, Офісу Президента, громадського сектору та міжнародних партнерів, а також українських експертів.

"Разом із партнерами ми докладаємо зусиль, щоб діти й молодь не несли тягар, породжений воєнним часом. Зокрема формуємо комплексну систему послуг із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки для них. Вдячна учасникам стратегічної сесії. Ваші напрацювання будуть використані в роботі над Національною програмою психічного здоров’я та психосоціальної підтримки", – зазначила перша леді.

"Сьогодні ціле покоління моїх друзів, наших однолітків-консультантів, молодих жінок, студентів і дітей покинуло свої міста, селища й села, домівки, навчання та членів родин. Ми – не статистика. За кожним вимушеним переселенцем і внутрішньо переміщеною особою – трагічна історія відчаю та депресії. Але навіть після того, як ця війна закінчиться, молоді люди в Україні ще довгі роки страждатимуть від психічних шрамів унаслідок цього конфлікту. Під час і після цієї кризи ми повинні забезпечити молодим людям доступ до професійних послуг у сфері психічного здоров’я, особливо до консультування рівних", – додала Панфілова.

Під час заходу також відбулося вручення офіційної відзнаки Національного реєстру рекордів України. 5224 дитини взяли участь у всеукраїнському флешмобі з навичок швидкої психологічної допомоги #Спільно_дбай до Всесвітнього дня психічного здоров'я, який відзначався 10 жовтня.

Читайте також: МОЗ та ВООЗ співпрацюватимуть у сфері психічного здоров’я

"Ми розуміємо жахливі наслідки війни для психічного здоров’я дітей та молоді. Крім того, один із наших пріоритетів – робота з учителями та соціальними працівниками, щоб підтримати їх самих і навчити ефективно реагувати на потреби дітей", – поінформував голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки – ініціатива першої леді Олени Зеленської, яка має на меті допомогти громадянам подолати пов’язаний із війною стрес і наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів. Розробку та впровадження програми координує Міністерство охорони здоров’я України у тісній взаємодії з українськими та міжнародними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-