В Україні напрацювали ідеї для комплексної системи турботи про психічне здоров'я дітей

В Україні напрацювали ідеї для комплексної системи турботи про психічне здоров'я дітей

Укрінформ
Дружина Президента Олена Зеленська разом із представниками ЮНІСЕФ провела стратегічну сесію з напрацювання положень психологічної реабілітації для дітей в Україні. Фахівці різних галузей мають ідеї, як створити в Україні комплексну систему турботи про психічне здоров'я дітей.

Про це перша леді повідомила у Твіттері, передає Укрінформ.

«Тисячі українських дітей на власні очі бачили загибелі та обстріли. Ризикували життям і надто рано подорослішали. Як захистити їхнє ментальне здоров'я та дитинство – ми обговорили на стратегічній сесії ЮНІСЕФ у межах роботи над Національною програмою психічного здоров’я», - зазначила вона.

За словами першої леді, фахівці різних галузей напрацювали ідеї, як створити в Україні комплексну систему турботи про психічне здоров'я дітей, як зробити психологічну допомогу доступною, поєднати зусилля школи, громади та бізнесу.

«Ментальне здоров'я – це майбутнє наших дітей», - підкерслила Зеленська.

Водночас у Телеграмі вона розповіла історію Богдана з Бахмута, батьків якого вбив російський обстріл.

«Поліцейських, які поїхали вивозити хлопчика з небезпеки й передати опікунам, особливо вразила його сила духу: Богдан, як дорослий, усе розумів», - підкреслила дружина Президента.

Перша леді наголосила, що обов’язок дорослих - захистити не лише фізичне, а й психічне здоров’я дітей, не можна допустити, щоб тягар пережитого зламав їхнє майбутнє.

«Уже сьогодні їх необхідно підтримати психологічно й забезпечити таку підтримку стільки, скільки буде потрібно. І це – ключове завдання нашої Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки», - додала вона.

Читайте також: Зеленська опублікувала поради, як зберегти витримку під час ракетних атак

У свою чергу, як зауважили в пресслужбі ОП, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін наголосив, що важливо, що окрім створення власне системи послуг, ініціатива першої леді сприяє формуванню культури піклування про психічне здоров’я дорослих і дітей.

«Ми в ЮНІСЕФ хочемо, щоб люди в Україні, тим паче під час війни, не нехтували своїми переживаннями, зважали на емоційний стан дітей, навчалися технік самодопомоги, мали змогу звернутися по якісну й доступну психологічну та психосоціальну підтримку, не соромилися й не вагалися робити це», - сказав він.

За даними ОП, учасники стратегічної сесії працювали в групах і моделювали такі послуги для дітей та підлітків, які забезпечували б їм якісну психологічну допомогу та підтримку. Зокрема, було опрацьовано ідеї щодо оптимальних способів надання допомоги й підтримки, маршрутів для отримання послуг, ролі родини, школи, громади, психологів, лікарів та бізнесів у цих процесах. Проаналізовано різні сфери, які тим чи іншим чином пов’язані з дітьми, і розглянуто варіанти їх поєднання задля створення комплексної системи піклування про психічне здоров’я молодшого покоління.

«Наше завдання як відповідальних дорослих – розділити переживання й стати надійною опорою для дітей, які зазнали впливу війни. Культура піклування про психічне здоров’я має формуватися з раннього віку, але й дорослі повинні бути забезпечені кваліфікованою психологічною допомогою в разі потреби. Тож ми будуємо таку систему охорони психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, коли кожен може вчасно звернутися до фахівця й запобігти розвитку психічних розладів. Упевнений: завдяки спільній роботі нам вдасться це зробити в найкоротші терміни», –розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

В ОП пояснили також, що напрацювання та ідеї за підсумками стратегічної сесії розгляне аналітична команда проектного офісу зі створення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Читайте також: росіяни на захопленій території викрадають дітей зі шкіл і вивозять їх до Криму - правозахисниця

Як повідомлялося, за даними ювенальних прокурорів, станом на ранок 31 жовтня більше ніж 1253 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації – 430 загинули, 823 – поранено.

Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки – ініціатива першої леді Олени Зеленської, яка має на меті допомогти громадянам подолати пов’язаний з війною стрес і наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів. Розробку та впровадження програми координує Міністерство охорони здоров’я України у тісній взаємодії з українськими та іноземними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-