росіяни на захопленій території викрадають дітей зі шкіл і вивозять їх до Криму - правозахисниця

росіяни на захопленій території викрадають дітей зі шкіл і вивозять їх до Криму - правозахисниця

Укрінформ
Правозахисники фіксують випадки викрадення загарбниками дітей просто зі шкіл на тимчасово захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей і вивезення їх до Криму; існує висока ймовірність, що далі дітей перемістять до росії.

Про це у коментарі кореспондентові Укрінформу повідомила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

За її словами, у березні-квітні загарбники вивозили до Криму дітей із Маріуполя. “Враховуючи, в якому стані вони були, швидше за все, це діти, батьки яких загинули. Із Криму їх вивезли на територію росії”, - сказала Скрипник.

Вона додала, що зафіксовані випадки, коли загарбники викрадають дітей просто зі шкіл на захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей.

“Батьки на цих територіях не хотіли віддавати дітей до шкіл. Але російські солдати їздили і залякували, казали, що дітей будуть забирати силою до шкіл, а батьків арештують як тих, хто співпрацює з українською розвідкою. Таким чином тиснули, аби дітей віддавали до шкіл. І до нас зверталися батьки, у яких викрали дітей прямо зі шкіл. Їм сказали, що дітей вивезли до табору, начебто щоб "захистити”, - розповіла Скрипник.

Як зазначила правозахисниця, мешканці Євпаторії нещодавно зафіксували, що в один із санаторіїв міста привезли дітей різного віку.

“Очевидно, що ці діти не з дитячих будинків, тому що вони постійно скаржаться та просять повернути їх до мами чи тата. Ми намагаємося з’ясувати списки дітей, існує великий ризик, що їх вивезуть до росії”, - зауважила Скрипник.

Вона наголосила, що у такий спосіб росія бере дітей у заручники.

“Розлучати дітей із живими батьками — один із найстрашніших злочинів, які ми бачимо. На жаль, це стандартна ситуація для росії, один із методів терору. Тих дітей, яких вивезли до росії та всиновили, буде дуже складно повертати. В рф для цього спеціально ухвалили зміни до законодавства, що дозволяють під час всиновлення змінювати ім’я, прізвище, дату і місце народження дитини. Тобто у нас може просто не бути вихідних даних, аби рошукати викрадених дітей”, - зазначила Скрипник.

Читайте також: Лубінець: Найпоширеніші злочини рф проти українських дітей - незаконна депортація та всиновлення

Як повідомляв повідомлялося, в окупований Крим російські загарбники вивезли майже 2 000 дітей із тимчасово захоплених українських територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-