В Італії не забиратимуть від батьків всиновлених дітей-біженців з України – Лубінець

В Італії не забиратимуть від батьків всиновлених дітей-біженців з України – Лубінець

Укрінформ
Вже напрацьований проєкт угоди між урядами України та Італії, що має усунути питання юридичних невідповідностей в законодавстві двох країн щодо перебування всиновлених дітей.

Про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець сказав під час пресбрифінгу у Медіа Центрі Україна — Укрінформ.

Він повідомив, що відповідно до національного законодавства Італії, діти, які були всиновлені, юридично вважаються такими, що приїхали без супроводу. І вже були спроби забрати таких дітей від усиновителів чи піклувальників.

«Як приклад можу привести Італію. Ми стикнулися з тим, що там у нас системні проблеми з нашими українськими дітьми. Бо відповідно до національного законодавства Італії, коли туди приїжджають діти, які всиновлені, які мають батьків-піклувальників, то у цій країні юридично такі діти приїхали без супроводу», - сказав український омбудсмен.

За інформацією Лубінця, італійська влада своїми рішеннями призначає своїх громадян як піклувальників для цих дітей, і були зафіксовані випадки, коли дітей намагалися забрати від офіційних, відповідно до українського законодавства батьків-висновлювачів і передати їх італійцям.

«Тому тут є моє швидке реагування, спілкування з італійськими омбудсманами. У них система трошки інша – у них 5 омбудсманів по країні, і є один координатор, який координує їхню спільну роботу. Я зустрівся з (відповідними чиновниками – ред.)», - уточнив Уповноважений.

Лубінець зазначив, що наразі вирішено: у подібних випадках, якщо необхідне втручання італійської влади, мають бути присутніми представники омбудсменів Італії.

«Це – перше. По-друге, ми домовилися, що ніхто українських дітей не забирає. Тобто, вони в юридичному сенсі призначають піклувальників, але діти залишаються з тими дорослими, з якими вони приїхали з України», - поінформував український омбудсман.

Читайте також: У Дії з'явилася можливість реєстрації кандидатом на всиновлення дитини

Чиновник додав, що наразі напрацьована угода між українським і італійським урядом, де всі ці питання прописані. За його словами, він звертався до різних осіб щодо того, щоб вони вплинули на італійський уряд, щоб з їхнього боку максимально швидко ця угода була підписана.

Як повідомляв Укрінформ, Україні вдалося повернути на територію нашої держави 98 українських дітей, депортованих рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-