У Центрі громадянських свобод прокоментували отримання Нобелівської премії миру

У Центрі громадянських свобод прокоментували отримання Нобелівської премії миру

Укрінформ
Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук рада, що очолюваний нею центр отримав Нобелівську премію миру разом із друзями і партнерами із «Меморіалу» та «Вясни».

Як передає Укрінформ, про це Матвійчук написала у Фейсбуці.

«Я рада, що очолюваний мною Центр громадянських свобод отримав сьогодні Нобелівську премію разом із нашими друзями та партнерами із Меморіалу та Вясни», - заявила вона.

За словами Матвійчук, зараз говорять армії, тому що раніше голоси правозахисників у нашому регіоні не було чути. «Можливо, нас слухали на Комітеті ООН з прав людини, але точно не в тих залах, де приймаються рішення людьми при владі. Якщо ми не хочемо жити у світі, де правила визначає той, хто має більш потужний військовий потенціал, а не верховенство права, такий стан речей належить змінити», - підкреслила Матвійчук.

На її думку, ООН і держави-учасниці мають провести реформу міжнародного миру та безпеки, щоб створити гарантії для всіх країн та їхніх громадян незалежно від їхньої участі чи неучасті у військових блоках чи військової потужності. росія має бути виключена із Ради безпеки ООН за систематичні порушення статуту ООН.

Також, за її словами, ООН та держави-учасниці мають вирішити проблему «прогалини у відповідальності» і забезпечити шанс на справедливість сотням тисяч жертв воєнних злочинів. «Без цього стійкий мир у нашому регіоні неможливий. Потрібно створити міжнародний трибунал та притягнути путіна, лукашенко та інших воєнних злочинців до відповідальності», - зауважила Матвійчук.

За її словами, весь її 20-річний досвід боротьби за свободу та права людини переконливо говорить, що звичайні люди мають набагато більший вплив, ніж вони собі думають. «Масова мобілізація звичайних людей у різних країнах світу та їхній спільний голос можуть змінити світову історію швидше, ніж інтервенція ООН», - додала Матвійчук.

Як повідомляв Укрінформ, лауреатами Нобелівської премії миру 2022 року стали керівник білоруського правозахисного центру «Вясна» Алесь Біляцький, російська правозахисна організація «Меморіал» та українська правозахисна організація «Центр громадянських свобод».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-