Розчинний йод не захистить від радіації – професор

Розчинний йод не захистить від радіації – професор

Укрінформ
Як йодна профілактика при викиді радіації призначається одноразова доза калію йодиду - і тільки після офіційного повідомлення про аварію.

На цьому наголосив директор Інституту клінічної радіології Національного наукового центру радіаційної медицини професор Анатолій Чумак в межах інформаційно-аналітичного проєкту «Насправді».

«Тільки після офіційного повідомлення треба приймати стабільний йод — калію йодид. І тільки так, як сказано — це одна таблетка 125 мг дарницького виробництва для дорослої людини», - заявив Чумак.

Водночас він наголосив, що додавати розчинний йод у воду чи молоко, як радили деякі експерти, неефективно, адже йод у такій формі майже не засвоюється організмом.

Професор Чумак також зауважив, що йодна профілактика захистить лише щитоподібну залозу і показана тільки там, де пройде брудна повітряна маса. Найголовніше – знайти укриття без щілин, сховатися у ньому на певний час та регулярно проводити вологе прибирання.

Читайте також: ЄС надасть Україні 5,5 мільйона пігулок йодиду калію для захисту від радіації

«Якщо вам нічого не треба, ви закриваєтеся у себе вдома і починаєте регулярно прибирати свою квартиру. Ви витираєте пилюку, миєте підлогу, повторно це робите, через те що буде пилюка осідати, теоретично вона може радіоактивною», - зазначив директор Інституту клінічної радіології ННЦРМ.

Як повідомляв Укрінформ, ЄС надасть Україні 5,5 мільйона таблеток йодиду калію для захисту від радіації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-