У ЦПД спростували фейки про звільнення з роботи у воєнний час

У ЦПД спростували фейки про звільнення з роботи у воєнний час

Укрінформ
Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України спростував основні фейки про звільнення з роботи у воєнний час.

Як передає Укрінформ, про це ЦПД повідомив у Телеграм.

Зокрема хибною в Центрі назвали думку, що неможливо звільнити працівника в разі, якщо він не з’являється на роботі, а телефон його вимкнений.

Наголошується, що стаття 36 Кодексу законів про працю України (КЗпП) доповнена пунктом 8-3, згідно з яким підставою для звільнення є відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль.

Читайте також: Пропаганда поширює фейк, що іноземні найманці стріляли по місцевих жителях на Харківщині

Підставою для звільнення працівника є також неможливість забезпечення його роботою. Наприклад, за ситуації, коли підприємство не працює у зв’язку з відсутністю сировини тощо.

"Неможливість забезпечення працівника роботою – це додаткова підстава розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця згідно п.6 ст.41 КЗпП. При такому звільненні не застосовують гарантії, передбачені ст.49-2 КЗпП", – наголосили в ЦПД.

Також у Центрі пояснили ситуацію щодо випадків, коли працівник переконаний, що його звільнили незаконно, оскільки копію наказу про звільнення він не отримав, а передбачений для цього термін нібито вийшов.

Читайте також: Братчук пояснив, навіщо росія розкручує фейки про голод в Одесі

Строк звернення до суду за вирішенням трудових спорів становить один місяць від дня вручення копії наказу і три місяці від дня одержання письмового повідомлення про суми виплат при звільненні (ст.233 Кодексу законів про працю України).

Як повідомляв Укрінформ, ЦПД спростував фейки про "підвищення" виплат народним депутатам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-