У Мінінтеграції розповіли, з якими проблемами українці найчастіше стикаються в ЄС

У Мінінтеграції розповіли, з якими проблемами українці найчастіше стикаються в ЄС

Укрінформ
Робоча група щодо захисту прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи, провела пʼяте засідання.

Про це йдеться у повідомленні Офісу віцепремʼєр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, передає Укрінформ.

Зазначається, що засідання відбулось під співголовуванням віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та міністра соціальної політики Оксани Жолнович. Участь у зустрічі також взяли представники центральних органів виконавчої влади та народні депутати, зокрема Юлія Гришина, Павло Сушко, Олена Шуляк та інші.

Учасники обговорили актуальні проблеми, з якими зіштовхуються українські біженці за кордоном; визнання українських цифрових документів країнами-членами ЄС; забезпечення українських громадян документами, необхідними для законного перебування в країнах-членах ЄС, а також для повернення до України; та інше.

Стефанішина поінформувала учасників про результати своєї зустрічі з комісаром ЄС із внутрішніх справ Ільвою Йоханссон. Вона наголосила, що система тимчасового захисту для українців у ЄС працюватиме до весни 2024 року.

Читайте також: У Польщі за спрощеною процедурою працевлаштувалися понад 370 тисяч українських біженців

«Громадяни України можуть повертатися до України та назад на територію Євросоюзу. Але у випадку довгострокового повернення, громадяни мають зніматись з реєстрації в ЄС та наново перереєстровуватись у разі повернення», – сказала вона та наголосила на важливості додаткової комунікації щодо безпекових умов в Україні при поверненні громадян на Батьківщину.

Офіс Стефанішиної додав, що зі свого боку народні депутати представили аналіз за результатами їхніх моніторингових візитів до країн Європи. Як зазначається у представленому звіті, найбільш поширеними проблемами, з якими звертаються громадяни України до дипломатичних представництв та консульських установ, є: відновлення втрачених документів, оформлення документів на повернення в Україну, продовження дії закордонного паспорта, вписування дітей у паспорт, питання нотаріальних довіреностей.

Читайте також: Україна посилить співпрацю з ЄС у рамках Європейської міграційної мережі

Парламентарії також акцентували увагу на важливості забезпечення наших громадян українською літературою, особливо дитячою, відкриття українських культурних центрів, а також забезпечення максимально якісної дистанційної освіти. Учасники узгодили проведення окремої зустрічі робочої групи для обговорення питань, пов'язаних з початком навчального року.

Міністр соцполітики розповіла про роботу над підготовкою законодавства щодо вирішення питання визнання за кордоном опікунства українськими громадянами над дітьми.

Зважаючи на підвищене навантаження на консульські установи у зв’язку з масовим виїздом українських громадян, учасники засідання погодилися щодо важливості збереження та посилення кадрового забезпечення консульських установ за кордоном. Разом з тим Стефанішина підкреслила необхідність максимального залучення спроможностей агенцій ООН, благодійних фондів та інших партнерів.

Читайте також: У Лондоні відбудеться присвячена українським біженкам фотовиставка - МКІП

«Робота в цьому напрямку вже ведеться, аби в ключових країнах допомагали агентства ООН», – сказала віцепремʼє-мініст та запросила народних депутатів підтримувати належний рівень комунікації з ООН з цього приводу, зокрема через парламентські групи дружби.

Під час засідання Міністерство цифрових трансформацій поінформувало про продовження діалогу з країнами ЄС щодо транскордонного визнання електронних документів України.

Як повідомлялося, за даними Агентства ООН у справах біженців, після початку повномасштабного вторгнення рф українці понад 10 мільйонів разів перетнули державний кордон на виїзд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-