Засуджений окупантами журналіст Єсипенко став лауреатом премії PEN/Barbey Freedom to Write

Засуджений окупантами журналіст Єсипенко став лауреатом премії PEN/Barbey Freedom to Write

Укрінформ
Засуджений окупаційною владою Криму фрілансер «Крим.Реалії» (проєкт «Радіо Свободи») Владислав Єсипенко став лауреатом премії PEN/Barbey Freedom to Write, яку вручатимуть на гала-концерті PEN America.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Нагороджуючи Владислава Єсипенка премією PEN/Barbey Freedom to Write Award 2022 року, PEN America визнає його мужність у продовженні розповіді історій українців, які пережили роки російської окупації, і ми прагнемо висвітлити небезпеки, які становить російське вторгнення в Україну для журналістів, письменників та самої свободи слова», – йдеться в повідомленні.

Премія PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write, заснована у 1987 році, присуджується письменникам і художникам, ув’язненим за свою діяльність. Раніше її отримав кримський режисер Олег Сенцов, який також був політичним в’язнем Кремля.

Читайте також: Політв'язень Єсипенко потребує медичної допомоги - громадський захисник

Як повідомляв Укрінформ, російські силовики затримали Єсипенка 10 березня 2021 року, заявивши, що знайшли в його машині ручну гранату та запал до неї. За версією слідства, він зібрав вибухівку з елементів, знайдених у сховку, який нібито організувала розвідка України.

Єсипенко заперечує провину та стверджує, що після затримання його катували співробітники ФСБ, а справа проти нього сфальшована. 16 лютого 2022 року так званий Сімферопольський районний «суд» у тимчасово окупованому Криму незаконно засудив Єсипенка до 6 років позбавлення волі у колонії загального режиму та штрафу у 110 тисяч російських рублів.

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку з цим рішенням, заявивши, що воно має бути скасовано. І Єсипенко, як і всі громадяни України, які незаконно утримуються російською федерацією, повинні бути негайно звільнені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-