Як подати повідомлення про зруйноване росіянами житло - роз'яснення Офісу Омбудсмена

Як подати повідомлення про зруйноване росіянами житло - роз'яснення Офісу Омбудсмена

Укрінформ
У Офісі Омбудсмена оприлюднили порядок подання інформаційного повідомлення про пошкоджене і знищене нерухоме майно внаслідок військової агресії рф.

Про це пресслужба Офісу Омбудсмена поінформувала у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну цивільна інфраструктура багатьох міст зруйнована майже вщент. Тисячі людей залишилися без домівок. Підрахунок завданих збитків можна буде зробити після припинення воєнних дій і розмінування територій», - уточнюється у повідомленні.

За попередніми оцінками, втрати можуть сягати десятків мільярдів доларів, і ця сума, на жаль, зростає щодня, зазначається у повідомленні.

Читайте також: Мінсоцполітики обіцяє допомогу деокупованим мешканцям Київщини та Сумщини

Як поінформували у відомстві, наразі наша держава розпочала збір даних та фіксацію збитків, які потрібно буде відшкодовувати (постанова уряду від 26 березня 2022 року № 380 «Про збір, обробку та облік інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф»).

Тож українці, які є власниками пошкодженого або знищеного нерухомого майна (квартири, інші житлові приміщення в будівлі, приватні житлові будинки, садові та дачні будинки) внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф, з моменту введення воєнного стану Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» можуть подати самостійно інформаційне повідомлення засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг або з використанням мобільного застосунку «Дія».

Також, як уточнюється, з 11 квітня 2022 року уряд розширив можливість подачі інформаційного повідомлення через адміністратора центру надання адмінпослуг або нотаріуса.

Читайте також: В Україні зареєстрували 1,4 мільйона переселенців

Зі свого боку адміністратор центру надання адмінпослуг або нотаріус у день звернення особи з метою подання інформаційного повідомлення встановлює особу та повноваження її представника (у разі подання інформаційного повідомлення представником); заповнює інформаційне повідомлення, яке формується з використанням порталу «Дія», та роздруковує зареєстроване інформаційне повідомлення (за бажанням особи).

Як зазначається, це інформаційне повідомлення має містити такі дані:

  • - прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) особи;
  • - реєстраційний номер облікової картки платника податків особи (у разі подання з використанням мобільного застосунку порталу «Дія» або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний держорган і мають відмітку в паспорті) (у разі подання через портал «Дія»);
  • - контактні дані особи (номер телефону, адреса електронної пошти, інші засоби зв’язку (за наявності);
  • - відомості про нерухоме майно: тип об’єкту нерухомого майна (квартира, інші житлові приміщення в будівлі, приватний житловий будинок, садовий та дачний будинок); реєстраційний номер нерухомого майна згідно з відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (за наявності);
  • - загальна площа нерухомого майна (у разі відсутності точної інформації щодо загальної площі, зазначається орієнтовна); адреса (місцезнаходження) нерухомого майна; інформація про те, що нерухоме майно є об’єктом культурної спадщини (за потреби);
  • - відомості про кількість осіб, що проживали у даній нерухомості;
  • - відомості про пошкодження або знищення нерухомого майна (дата та орієнтовний час настання події, опис пошкодження, фото-, відеофіксація (за наявності).

Також, за інформацією відомства, уряд встановив, що після набуття чинності Законом України про врегулювання відносин щодо компенсації за пошкодження та знищення об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф, подані інформаційні повідомлення прирівнюватимуться до заяви про надання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна.

Читайте також: Українців закликають не вірити фейкам росіян про «компенсацію» житла у Маріуполі

Як повідомлялося, в Офісі Омбудсмена оприлюднили рекомендації для біженців та переселенців, як отримати дані про проведені щеплення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-