У Раді зареєстрували проєкт постанови щодо невизнання у світі дипломів і наукових ступенів рф

У Раді зареєстрували проєкт постанови щодо невизнання у світі дипломів і наукових ступенів рф

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови зі зверненням до міжнародних організацій та демократичних країн світу про невизнання російських документів про освіту та наукові ступені.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті парламенту.

“На превеликий жаль, російські дипломи продовжують визнаватися у світі. Росіяни далі беруть участь у науковому співробітництві, поширюють антигуманістичні наративи у наукових колах... Освіта і наука, яка толерує вбивства та катування, не може називатися освітою і наукою”, - ідеться в повідомленні.

Також оприлюднено текст звернення ВР до Організації Об’єднаних Націй (ООН), ЮНЕСКО, Ради Європи, Єврокомісії, Європарламенту, Міжурядової морської консультативної організації (ІМКО) та урядів демократичних держав світу щодо виключення російської федерації зі складу держав-членів міжнародних і європейських конвенцій, денонсації двосторонніх угод між урядами демократичних держав й урядом рф про співпрацю у сфері освіти й науки та скасування процедур легалізації у демократичних державах російських документів про освіту, здобуття наукових ступенів.

“Ми вважаємо неприпустимим продовжувати співпрацю з агресором у сфері науки та освіти, тому що це прямо чи опосередковано фінансує воєнні злочини, вбивства і терор, які відбуваються в Україні”, - ідеться у ньому.

Водночас зазначається, що злочини російських військових спрямовані на знищення української культури, освіти й науки. Зокрема, 786 закладів освіти пошкоджено, а 83 – зруйновані назавжди. Один з найбільших освітніх центрів країни, місто Харків, зруйноване внаслідок обстрілів, корпуси одного з найкращих університетів України імені Каразіна – знищені повністю.

Повідомляється, що Кабінет Міністрів України вже денонсував угоди з росією в галузі освіти та науки, в тому числі й угоду про взаємне визнання та еквівалентність документів про освіту і вчені звання.

“Воєнні злочинці мають бути повністю ізольованими. Цивілізовані та демократичні держави світу не повинні визнавати документи про освіту і здобуття наукового ступеня, видані в російській федерації”, - наголошується у зверненні.

У ньому міститься заклик невідкладно вдатися до рішучих кроків з метою виключення рф зі складу держав-членів міжнародних і європейських конвенцій та денонсації двосторонніх угод з рф про співпрацю у сфері освіти й науки, а також скасування усіх процедур легалізації російських документів про освіту, здобуття наукових ступенів.

Читайте також: У Мінцифри розповіли про нові санкції проти рф від технологічних компаній

“Закликаємо не зупинятися у прийнятті рішучих дій та кроків задля повної ізоляції російської федерації та її громадян, 81% яких підтримує агресію проти України, вчинення звірського насильства практично у серці Європи, від цивілізованої та демократичної частини планети”, - наголошують автори звернення.

Окрім того, у ньому також є заклик до міжнародної спільноти об’єднатися та виступити також на науковому та освітньому фронті проти незаконного російського вторгнення в Україну – "заради миру та безпеки у світі, перемоги добра над злом, справедливості, захисту демократичних і людських цінностей, відстоювання прав і свобод людини”.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок широкомасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-