U-LEAD консультує громади щодо оплати праці під час війни

U-LEAD консультує громади щодо оплати праці під час війни

Укрінформ
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» організували захід, присвячений темі особливостей виконання бюджетів під час війни. Одним із ключових питань зустрічі було питання особливостей оплати праці під час війни.

Про це Укрінформу повідомили в «U-LEAD з Європою».

Зазначають, що попри воєнний стан, місцеве самоврядування країни продовжує діяльність та потребує консультувань щодо актуальних законодавчих змін. Цього разу захід був організований для фахівців із громад Донеччини, Луганщини, Полтавщини, Сумщини, Харківщини та Черкащини.

«В умовах війни та активних бойових дій особливо в східній частині нашої країни ОМС та всі установи і підприємства опинились у досить скрутному становищі: неможливість працівників вийти на роботу, працівники вимушено залишили місце свого постійного проживання, працівники мобілізовані до ЗСУ чи вступили до лав територіальної оборони. Тому постає безліч питань: як нараховувати заробітну плату у період дії воєнного стану, як внести зміни до місцевих бюджетів, де взяти фінансовий ресурс для наповнення місцевих бюджетів тощо», - зазначила під час заходу радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Сумській області Ірина Алєєва.

Саме для врегулювання цих питань Верховна Рада України ухвалила закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Як підкреслила експертка, на період дії воєнного стану норми частини третьої ст. 32 КЗпП про двомісячний строк попередження працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються. Також збільшена нормальна тривалість робочого часу.

Читайте також: U-LEAD роз’яснює громадам норми закону про трудові відносини під час воєнного стану

«Нормальна тривалість робочого часу збільшена до 60 годин на тиждень, роботодавець має право залишити і 40-годинний робочий тиждень, як у мирний час. Якщо ж він хоче збільшувати тривалість тижневого робочого часу - це призведе до збільшення тривалості робочого дня. Наприклад, за 60-годинного робочого тижня і 5-денного робочого тижня вона може становити 12 год. І надурочною буде робота тільки понад 12 год., яка й має оплачуватися в подвійному розмірі», - зазначила Алєєва.

Як додала експертка, у період воєнного стану немає офіційних святкових та неробочих днів. Тому під час війни, наприклад, понеділок, 25 квітня (який у мирний час був би вихідним, бо дата православного Великодня 2022 припадає на 24 квітня), є звичайним робочим днем з оплатою праці як у звичайний несвятковий робочий день.

Під час заходу експертка говорила й про внесення змін до місцевих бюджетів, таке право надано виконавчим комітетам відповідних місцевих рад, які приймають за поданням місцевих фінансових органів рішення про внесення змін до рішень про місцеві бюджети. Їм надано право здійснювати без погодження відповідною комісією місцевої ради передачу бюджетних призначень від одного головного розпорядника бюджетних коштів до іншого, а також перерозподіл видатків бюджету і надання кредитів з бюджету за бюджетними програмами, включаючи резервний фонд бюджету, додаткові дотації та субвенції, у межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника бюджетних коштів.

Також йдеться і про збільшення видатків розвитку за рахунок зменшення інших видатків (окремо за загальним та спеціальним фондами бюджету) за бюджетною програмою та затвердженням місцевих (цільових) програм із дотриманням вимог статті 91 Бюджетного кодексу України».

Читайте також: U-LEAD допомагає громадам налагодити процеси релокації бізнесу

Загалом під час заходу експерти знайомили учасників із змінами в законодавстві, що впливають на виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану, з особливостями використання коштів резервного фонду, з питанням фінансування територіальної оборони та нарахування заробітної плати.

«У цей складний час для України експерти U-LEAD продовжують підтримку громад у напрямку налагодження роботи в умовах воєнного стану та великої кількості змін у законодавстві, зокрема й у Бюджетному та Податковому кодексах, законах України та інших нормативно-правових актах, які впливають на виконання місцевих бюджетів», - зауважив керівник Східного регіонального хабу Програми U-LEAD з Європою від GIZ Денис Ткачов.

Він додав, що у консультаціях взяли участь близько 200 фахівців з Донецької, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської та Черкаської областей.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-