Робота за кордоном: Єврокомісія оприлюднила правила для українців, які тікають від війни

Робота за кордоном: Єврокомісія оприлюднила правила для українців, які тікають від війни

Укрінформ
Європейська комісія оприлюднила рекомендації із визнання професійної кваліфікації українських громадян, які шукають порятунку від путінської війни на території Євросоюзу, та, відповідно до наданого тимчасового захисту, мають право працевлаштування в країнах перебування.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейської комісії.

«Європейська комісія оприлюднила рекомендації із визнання академічної та професійної кваліфікації людей, що рятуються від російського вторгнення в Україну. Це надасть країнам-членам керівництво та практичні поради для забезпечення швидкого, справедливого та гнучкого процесу такого визнання», – йдеться у повідомленні.

Як нагадує Європейська комісія, в результаті неспровокованої військової агресії росії та її вторгнення в Україну вже більше 4 мільйонів людей були вимушені рятуватися від війни, та у пошуках захисту прибули на територію ЄС. Після того, як вдалося вирішити їхні першочергові потреби, включаючи надання даху над головою та забезпечення медичним обслуговуванням, виникла необхідність їх інтеграції та працевлаштування у країнах перебування, що є необхідним для підтримання їхнього добробуту. Таке працевлаштування буде здійснюватися з урахуванням професійної кваліфікації та освітнього рівня, якими володіє кожен із українських біженців.

Для прискорення процесів визнання професійної та освітньої кваліфікації цих людей Єврокомісія запропонувала кілька інструментів та дій, серед яких, зокрема, створення спеціального комунікаційного центру, де українці можуть розміщувати відповідну особисту інформацію. Ця інформація буде доступною для відповідних структур у всіх країнах-членах ЄС для прискорення процесів визнання такої професійної та освітньої кваліфікації та подальшого працевлаштування українських громадян.

Читайте також: ЄС схвалив рішення про виплату €3,5 мільярда країнам, що приймають біженців з України

Передбачені також інструменти для подолання мовного бар’єру, зокрема це стосується запровадження спеціального ресурсу з електронного перекладу, який був розроблений та верифікований Єврокомісією для швидкого перекладу документів з української мови. Доступним є також такий верифікований переклад з російської мови, що є корисним для багатьох українців, які отримували свої дипломи російською мовою.

Оскільки біженці, які рятувалися від російської агресії, не завжди мають із собою оригінали документів про освіту та професію, Єврокомісія запровадила гнучкий підхід до визнання дипломів, що можуть бути представлені в електронному вигляді.

Згадані рекомендації Єврокомісії дозволять уникнути ситуації, коли люди знаходять роботу, що не відповідає їхній професійній кваліфікації, та отримують, відповідно, гірші умови праці та її оплати. В першу чергу, це стосується жінок, які складають переважну більшість серед біженців з України. Нові правила дозволяють надійно захищати їхні інтереси.

Передбачено допуск до виконання обов’язків представників «чутливих» професій, до яких належать, наприклад, професія медичної сестри або практикуючого лікаря, вчителів тощо. Ці люди можуть отримати визнання дипломів, що дозволить використовувати їхні навички, зокрема, для обслуговування самих біженців, які також потребують медичних обслуговування, догляду за дітьми або надання освітніх послуг, що будуть здійснюватися рідною мовою. Ці люди зможуть використовувати професійні навички, набуті в країнах ЄС, для розвитку відповідних послуг вже в Україні, після завершення війни та після безпечного повернення додому.

Імплементація згаданих рекомендацій буде регулярно розглядатися в спеціально створеній робочій групі за участю всіх країн-членів, до участі в якій запрошені також представники українських органів у сферах професійної кваліфікації та освіти.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року російська федерація розпочала неспровоковану війну проти України. Загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста та селища України, катують та вбивають мирне населення.

Російська агресія проти України викликала тверду та об’єднану відповідь від Європейського Союзу, який запровадив жорсткі санкції проти росії, надає суттєву політичну, економічну, фінансову та військову підтримку Україні, а також приймає на своїй території мільйони українців, які рятуються від путінської війни.

Читайте також: Майже 80% біженців планують повернутись в Україну після війни

ЄС вперше у власній історії активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка спрощує для українців вїзд на територію ЄС, надає їм дозвіл на проживання та доступ до базових соціальних прав, включаючи медичне обслуговування, освіту, соціальний захист та працевлаштування.

Для допомоги українським біженцям Єврокомісія започаткувала спеціалізований портал, де викладені їхні права та практичні поради з адаптації в країнах перебування. Сторінки цього порталу викладені мовами країн ЄС, а також українською та російською мовами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-