Правозахисники просять владу повернути до ефіру «Еспресо», «Прямий» і «5 канал»

Правозахисники просять владу повернути до ефіру «Еспресо», «Прямий» і «5 канал»

Звернення
Укрінформ
Правозахисні організації закликали керівництво держави повернути до ефіру телеканали «Прямий», «Еспресо» та «5 канал».

Відповідний текст звернення опублікований на сайті Українського ПЕН, передає Укрінформ.

Зокрема, автори звернення зазначають, що після початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого кілька великих телеканалів («1+1», ICTV, «Суспільне», «Рада», «Інтер», «Україна 24») добровільно вирішили об’єднатися в інформаційний марафон, чергуючи ведення новинних програм між собою. Водночас багато загальноукраїнських телеканалів далі продовжували мовлення як у межах загального марафону, так і самостійно. Зокрема, «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» 12 годин брали участь в загальноукраїнському телемарафоні, а 12 годин здійснювали мовлення за власним графіком або у співпраці з іноземними медіа.

"Оскільки плюралізм не наносить шкоди під час війни, видається принципово важливим зберігати його, адже в мирний час він є основою розвинених суспільств, а переоцінити користь від нього просто неможливо", - наголошують правозахисники.

Читайте також: Злочини росії в Україні: медійники, громадські організації та правозахисники звернулись до світу

"Проте 4 квітня телеканали «Прямий», «Еспресо» та «5-й» були відключені від мовлення від цифрової мережі Т2. Поки що невідомо, хто саме віддав цей наказ, який є вочевидь незаконним. Таке рішення не об’єднує, а роз’єднує суспільство, що лише шкодить боротьбі з ворогом. Відтак ми просимо Президента України та керівництво держави повернути до ефіру телеканали «Прямий», «Еспресо» та «5» та загалом утриматися від суттєвих обмежень свободи слова. Свобода слова є фундаментальною цінністю, яку Україна відстоює у війні з Росією», – йдеться у зверненні.

Як повідомлялося, 4 квітня 2022 року представники Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (Концерн РРТ) вимкнули мовлення телеканалів «Прямий», «П‘ятий» та «Еспресо» в цифровій мережі Т2. Станом на 6 квітня замість відключених телеканалів «Еспресо», «5 канал» та «Прямий» у цифровому ефірі виходить «Рада», яка доступна на чотирьох місцях у мультиплексах.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення повідомила в коментарі Укрінформу, що не ухвалювала рішення про вимкнення телеканалів «Прямий», «5 канал» та «Еспресо». У концерні РРТ Укрінформу порадили звертатися за інформацією з цього приводу до Нацради та РНБО, на свій запит з цього приводу до РНБО агентство поки що не отримало коментаря.

Фото з сайту pen.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-