У Словаччині статус біженця просять лише 142 українці

У Словаччині статус біженця просять лише 142 українці

Укрінформ
Українсько-словацький кордон наразі перетнули 267 тисяч українців, заявку на проживання протягом року заповнили вже 56,8 тисячі чоловік, однак за отриманням статусу біженця звернулося лише 142 людини.

Про це поінформував посол України у Словаччині Юрій Мушка в інтерв’ю «Цензор.нет», повідомляє Укрінформ.

«Українсько-словацький кордон станом на 30 березня перетнули 267 тисяч українців, а по отримання статусу біженця звернулося лише 142 людини. Решта подали заявки у так звану чужинецьку поліцію, щоб отримати право проживати на території Словаччини протягом року», - сказав Мушка.

Він розповів, що ці люди можуть розраховувати на медичну допомогу, але не в повному обсязі, а лише невідкладну, а також безкоштовно користуватися транспортом і безкоштовно їздити автобанами.

Читайте також: Як оцінюють біженці дії української влади під час війни

За інформацією посла, цю заявку заповнили вже 56,8 тисячі чоловік, які легально перебувають у Словаччині й наразі не збираються залишати країну. Інші вимушені переселенці або транзитом їдуть далі, у Чехію чи країни Західної Європи, або ще не зареєструвалися.

«Тому сказати, скільки громадян України зараз у Словаччині, важко. Думаю, 70-80 тисяч є. Можливості країни далеко не безмежні… Більше, ніж 100-150 тисяч, Словаччина не зможе прийняти. От Чехія каже, 200 тисяч і край», - зауважив посол.

За словами Мушки, ситуація наразі контрольована, черг на кордоні вже немає. Він зазначив, що у перші дні війни пікове навантаження становило 10-11 тисяч осіб на добу, а зараз - 2,5 тисячі.

Читайте також: США виділять понад $1 мільярд допомоги для постраждалих з України

«Зазвичай приїжджає поїзд, там може бути 300-400 чоловік, яких за годину-півтори оформляють. А станом на сьогоднішній ранок загалом нікого не було», - констатував дипломат.

Коментуючи настрої вимушених переселенців, Мушка зазначив, що наші співвітчизники після перемоги здебільшого хочуть повернутися в Україну, а дехто вже повертається, бо ситуація трохи стабілізувалася.

«Ви ж бачите, що Збройні Сили тримають і оборону, і йдуть у контрнаступ. Тобто перспективи у росіян жодної. І люди повертаються. Звичайно, не масово. Але я б не сказав, що люди налаштовані залишатися тут назавжди», - зазначив посол.

Як повідомлялося, за даними ООН, від початку повномасштабної війни РФ проти України, державу залишили понад 4,2 мільйона людей. Більшість із них перебуває в сусідніх країнах ЄС. З них понад 2,5 мільйона перебувають у Польщі. Багато біженців також залишаються у Словаччині, Угорщині та Румунії. На початок квітня в Німеччині, за даними поліції, перебуває 306 836 українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-