До ЄС прибули вже 3,8 мільйона біженців з України - Єврокомісія

До ЄС прибули вже 3,8 мільйона біженців з України - Єврокомісія

Укрінформ
Країни Євросоюзу вже прийняли 3,8 млн жителів України, які рятуються від розв'язаної росією війни.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками надзвичайної Ради міністрів ЄС з питань юстиції та внутрішніх справ заявила єврокомісар із внутрішніх справ Ілва Йоганссон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо в ЄС вже 3,8 мільйона біженців з України, половина з них - діти. Більшість потрапили до прикордонних держав ЄС, але вони рухаються й до інших країн. Польща приймає у себе більше 1,5 мільйона біженців, інші прикордонні країни - Румунія, Угорщина, Словаччина, а також Австрія, Чеська Республіка, Естонія, Литва - теж приймають велику кількість біженців з України», - сказала єврокомісар.

Вона зауважила, що кількість українців, які прибувають в ЄС, поступово знижується. В розпал кризи щоденно прибували 200 тисяч людей, зараз ця кількість зменшилася до 40 тисяч. Але, на переконання єврокомісара, ЄС має розробити надзвичайний план на випадок різкого зростання потоку.

«Війна все ще триває, і ніхто не знає, яким може бути наступний крок путіна. Тож Європейський Союз має бути готовим прийняти ще більше мільйонів людей, які можуть потребувати виїзду з України», - зазначила Йоганссон.

За її словами,  під час засідання міністри погодили скоординовані заходи, як покращити систему прийому біженців. Програма дій, яка складається з десяти пунктів, передбачає, зокрема, створення єдиної платформи на рівні ЄС для реєстрації людей, які прибувають з України та звертаються по тимчасовий захист. Наразі такий облік здійснюється на національному рівні.

Такий підхід має полегшити облік біженців, їх перевезення – при потребі - до інших країн ЄС, надання їм соціального забезпечення та правового захисту. Спеціальні інструкції будуть розроблені для поводження із дітьми (особливо з тими, хто прибуває в ЄС без супроводження), щоб захистити їхні права та уберегти від злочинних спроб контрабанди людьми.

Міністри також погодилися продовжувати заходи солідарності з Молдовою, яка приймає велику кількість біженців, та скоординовано сприяти їх переміщенню до інших країн Європейського Союзу. Аби розподілити міграційне навантаження, міністри погодилися розробити спеціальний міграційний індекс, який буде формальним показником кількості біженців, зокрема, щодо загальної кількості населення країни. У цьому контексті для рівномірного розподілу міграційного навантаження, ЄС буде координувати зусилля з третіми країнами, зокрема, зі США, Канадою, Великою Британією, щоб також прокласти шлях для прийому біженців з України і в цих державах.

24 лютого путінська росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. Варварські обстріли окупантів примусили мільйони людей, переважно жінок і дітей, шукати притулку на території сусідніх країн Євросоюзу, який активував для їх прийому спеціальний механізм тимчасового захисту.

Докладну інформацію українською мовою про порядок дій біженців з України після прибуття на територію ЄС у питаннях реєстрації, прав та соціального захисту, можна знайти на тематичній сторінці Європейської комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-