З Чехії на Львівщину курсують гуманітарно-евакуаційні потяги

З Чехії на Львівщину курсують гуманітарно-евакуаційні потяги

Укрінформ
З чеського міста Брно до міста Мостиська курсує поїзд, який в Україну потяг привозить гуманітарну допомогу, а у зворотньому напрямку вивозить вимушених переселенців.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА, передає Укрінформ.

Зазначається, що вже вчетверте до Мостиська прибув гуманітарний потяг з м. Брно (Чехія) з гуманітарною допомогою. Кожного разу поїзд доставляє близько 15 тонн гуманітарного вантажу, і в зворотньому напрямку відвозить до Чехії українців.

У неділю відбулася зустріч заступника губернатора Південноморавського регіону Чехії Лукаша Дубеца та заступника начальника Львівської ОВА Юрія Бучка, під час якої обговорили подальше курсування гуманітарних потягів на Львівщину.

Як розповів Юрій Бучко, мешканці Львівщини мають змогу цим потягом поїхати у м. Брно безкоштовно на тимчасове проживання, де їм надається всестороння допомога. Загалом у Чехії тимчасово проживають вже понад 300 тисяч українців.

«Плануємо, щоб цей потяг курсував двічі на тиждень. Це дасть можливість привозити гуманітарну допомогу, а з України наші мешканці поїдуть у Чехію. Проблем на кордоні з проходженням митного контролю немає, хоча це і займає трохи часу. В майбутньому хочемо облаштувати на одній із залізничних станцій у Мостиськах тимчасовий митний пост для прикордонників», - зазначив Бучко.

За його словами, всю гуманітарну допомогу, яка прибуває на Львівщину, частково розподіляють між переселенцями, які тут проживають, а іншу частину направляють у ті області, де є потреба відповідно до запитів з Офісу Президента та Кабміну.

«Якщо в перші дні війни ми більше працювали з Республікою Польща, то зараз активно співпрацюємо з Чехією, Німеччиною, Англією. Країни Європи допомагають і готові й надалі нам допомагати», - додав Бучко.

Як наголосив Лукаш Дубец, Чехія продовжуватиме підтримувати Україну, тому що війна, яку розпочала росія, це і війна проти Європи. За його словами у Чехії справді вже багато українських переселенців і є проблема з поселенням, проте місця ще є у маленьких містах.

Як повідомляв Укрінформ, президент рф путін 24 лютого оголосив про широкомасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-