В ЄС оприлюднили інструкції з надання тимчасового захисту для українських біженців

В ЄС оприлюднили інструкції з надання тимчасового захисту для українських біженців

Укрінформ
Європейська Комісія оприлюднила у п'ятницю операційні інструкції для країн-членів з імплементації Директиви з тимчасового захисту, яку ЄС активував для надання практичної допомоги українським біженцям, що рятуються на території країн Євросоюзу від російської агресії.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейської Комісії.

«З початку російського військового вторгнення в Україну 24 лютого більше трьох мільйонів людей покинули країну, з них, за оцінкою ООН, більш як половину становлять діти. У відповідь на цю безпрецедентну ситуацію ЄС погодився активувати Директиву з тимчасового захисту, яка застосовується негайно з 4 березня та пропонує негайний захист та чіткий правовий статус для мільйонів людей. Єврокомісія представила сьогодні інструкції для допомоги країнам-членам в імплементації цієї Директиви», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, ці інструкції надають чітке визначення, на кого може поширюватися тимчасовий захист, включаючи, окрім громадян України, осіб та членів їхніх родин, що користувалися притулком або тимчасовим захистом на території України до 24 лютого, до початку війни.

Інструкції містять тлумачення самого терміну «адекватний захист» у відповідності з міжнародним законодавством, який може розглядатися як альтернатива «тимчасовому захисту», з дотриманням всіх положень Хартії ЄС із фундаментальних прав та у дусі Директиви про тимчасовий захист. Це означає повагу до людської гідності, включаючи забезпечення гідних умов для проживання та поваги до кожної людини.

Документ надає також роз’яснення обставин, що можуть вважатися приводом для застосування тимчасового захисту людини або надання їй «адекватного захисту», відповідно до національного законодавства.

Окремий розділ інструкцій присвячений поводженню з дітьми. Зокрема, передбачається, що діти та підлітки, які прибувають на територію ЄС без супроводу дорослих, мають негайно отримувати призначену особу для представлення їхніх прав. Переміщення таких дітей до інших країн-членів здійснюватиметься за координацією з Єврокомісією. Всі діти, що рятуються від війни, незалежно від їхнього статусу, мають отримати повний захист та швидкий доступ до спеціальних прав, включаючи освіту, охорону здоров’я та психологічну допомогу.

Інструкції роз’яснюють порядок реалізації спеціальних прав біженців, наприклад, використання дозволу на проживання біженця як дозволу на його працевлаштування на території країни перебування, та для підтвердження правового статусу в інших органах влади, а також у банківських установах для відкриття власного рахунку.

Інструкція підтверджує право біженців на свободу руху до і після видання дозволу на проживання. Зокрема, громадяни України, що мають біометричні паспорти, можуть безперешкодно рухатися територією ЄС протягом 90 днів у межах 180 днів. Після отримання дозволу на проживання такі люди, що перебувають під тимчасовим захистом, зберігають повну свободу руху.

Інструкції передбачають порядок надання допомоги у репатріації тим людям, що не мають права залишатися в ЄС, наприклад, іноземцям, що тимчасово перебували в Україні на момент початку російської агресії. Документ визначає надання консульських послуг таким людям та порядок їх повернення в країну походження.

24 лютого путінська росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Збройні Сили України та підрозділи Територіальної оборони дають гідну відсіч ворогу, на боротьбу з яким піднявся весь народ України.

Європейська Комісія створила спеціальний сайт для біженців з України, де вони можуть українською мовою отримати корисну інформацію про власні права та порядок дій на території країн Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-