У Раді Європи закликають захистити біженців з України від торговців людьми

У Раді Європи закликають захистити біженців з України від торговців людьми

Укрінформ
Група експертів Ради Європи з протидії торгівлі людьми (GRETA) попередила про ризик того, що люди, які рятуються від війни в Україні, можуть стати жертвами торгівлі людьми.

Про це йдеться у пресрелізі Ради Європи, переданому Укрінформу.

Експерти з питань протидії торгівлі людьми наголошують, що держави, які приймають українських біженців, повинні терміново вжити заходів для їхнього захисту.

Зазначається, що менш ніж за три тижні близько трьох мільйонів людей були змушені втекти з України, знайти притулок в сусідніх країнах. Вважається, що 90% з них – жінки та діти. Генеральний секретар Ради Європи наголосив на вразливості жінок і дівчат до сексуального насильства і пообіцяв підтримку Ради Європи державам-членам у роботі з біженцями, які прибувають з України.

Згідно з повідомленням, безпрецедентний потік людей створює значні матеріально-технічні проблеми як для державних установ, так і для гуманітарних організацій, особливо в країнах, що межують з Україною. Громадські організації на місцях та журналісти попереджають про ймовірні випадки торгівлі людьми, які стосуються українських біженців.

“Є повідомлення про те, що торговці людьми націлені на дітей, які тікають з України без батьків, багатьох із них нині неможливо відстежити після поспішної евакуації дитячих будинків та прийомних сімей”, - йдеться у повідомленні. При цьому зазначається, що у деяких країнах неурядові організації, що спеціалізуються на боротьбі з торгівлею людьми, розповсюджують брошури серед біженців, попереджаючи їх про ризики, які їм загрожують, коли вони погоджуються на транспортування та розміщення незнайомими людьми. Також біженців інформують про можливість звернутися за допомогою або для повідомити про підозрілі випадки на національні телефонні лінії допомоги жертвам торгівлі людьми.

Президент GRETA Хельга Гаєр наголосила, що державні службовці та організації громадянського суспільства в країнах, які приймають українських біженців, повинні бути уважними до ризиків торгівлі людьми та експлуатації. «Необхідно вжити термінових заходів для посилення координації на кордонах і в приймальних структурах, а також для забезпечення точної реєстрації біженців та їх доступу до необхідних документів, дозволів на проживання та основних послуг», - йдеться у повідомленні.

Вона додала, що люди, які тікають від війни, фізично та психологічно ослаблені, не знайомі зі своїм новим оточенням і дуже легко можуть стати жертвами злочинців. Прийомні структури для біженців повинні забезпечити, щоб вони були поінформовані про їхні права на зрозумілій їм мові та щоб вони отримували психологічну та матеріальну підтримку. Органи влади повинні вжити заходів для запобігання шахрайським пропозиціям щодо транспорту, проживання та роботи, а також повинні посилити протоколи безпеки дітей без супроводу в координації з національною системою захисту дітей, закликала Гаєр.

У Раді Європи підкреслили, що GRETA продовжує стежити за застосуванням Конвенції РЄ про боротьбу з торгівлею людьми, щоб гарантувати, що держави-учасниці Конвенції виконують свої зобов'язання щодо запобігання торгівлі людьми та боротьби з нею.

Як повідомлялося, за даними ООН, кількість біженців з України перевищила 3 млн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-