Рада дозволила скасовувати запобіжний захід особам, які підуть воювати

Рада дозволила скасовувати запобіжний захід особам, які підуть воювати

Укрінформ
Верховною Радою ухвалено Закон, яким передбачається можливість скасування запобіжного заходу підозрюваним та обвинуваченим особам у випадку військової мобілізації.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Телеграм народного депутата із парламентської фракції "Голос" Ярослава Железняка, документ підтримав 341 парламентарій.

Закон доповнює Кримінальний процесуальний кодекс України новою статтею 616, якою передбачається можливість скасування запобіжного заходу підозрюваному, обвинуваченому, який під час досудового розслідування або судового розгляду тримається під вартою, у разі введення в Україні або окремих її місцевостях воєнного стану, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації та/або інших держав, для призову такої особи на військову службу під час мобілізації.

Зазначені положення не стосуються громадян, які підозрюються у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України, а також злочинів, передбачених статтями 115 , 146-147, 152-156, 255, 2551, 257, 258-262, 305-321, 330, 335-337, 401-414, 426-433, 436, 437-442 Кримінального кодексу України.

Зазначається, що рішення про скасування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ухвалюється слідчим суддею або судом за клопотанням прокурора.

Контроль за виконанням ухвали слідчого судді або суду про скасування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для призову підозрюваного, обвинуваченого, щодо якого застосовано цей запобіжний захід, на військову службу під час мобілізації покладається на прокурора.

Окрім того, передбачається, що підозрюваний, обвинувачений, до якого застосовано інший запобіжний захід, крім запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, має право звернутись до прокурора для скасування відповідного запобіжного заходу для призову на військову службу під час мобілізації.

Як повідомлялося, Верховна Рада 15 березня затвердила указ Президента про продовження в Україні воєнного стану з 5 години 30 хвилин 26 березня на 30 діб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-