Держатомрегулювання спростовує російський фейк про ядерну зброю на ЧАЕС

Держатомрегулювання спростовує російський фейк про ядерну зброю на ЧАЕС

Укрінформ
Державна інспекція ядерного регулювання України спростовує неправдиву інформацію, яку поширюють російські ЗМІ про те, що Україна створює ядерну зброю на Чорнобильській атомній електростанції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба інспекції у Телеграмі.

Зазначається, що Держатомрегулювання є компетентним органом державної системи обліку та контролю ядерних матеріалів і з 1994 року веде банк даних всіх ядерних матеріалів, які знаходяться в Україні будь-де: в ядерних реакторах, в сховищах відпрацьованого ядерного палива, у дослідницьких установах, а також збідненого урану, що використовується в якості біологічного захисту в дефектоскопах для контролю якості зварних з’єднань, в онкотерапевтичних апаратах в онкодиспансерах, в контейнерах для перевезення високоактивних джерел іонізуючого випромінювання.

У будь-який час відомо, яка кількість та місце знаходження будь-якої облікової одиниці ядерного матеріалу. Облік ядерних матеріалів ведеться з точністю до 1 грама. Водночас рф до цього часу не створила державної системи для всієї країни, облік ведеться по підприємствах і наукових установах.

Україна відповідно до Угоди про гарантії, починаючи з 1995 року надає в МАГАТЕ інформацію про кількість, місця знаходження та зміни інвентарної кількості ядерних матеріалів, а також про наукову діяльність, пов’язану з ядерними установками та ядерними матеріалами. Ця інформація ретельно перевіряється інспекторами МАГАТЕ під час інспекційних перевірок у місцях знаходження ядерних матеріалів або здійснення відповідної діяльності. Перевірки здійснюються за допомогою сучасних приладів вимірювання.

Крім того, інспектори використовують печатки різного виду: від звичайних металевих «пігулок», що скріплюють у себе кінці металевого тросику до складних електронних, які фіксують дату та час її накладення та зняття. Також у деяких приміщеннях атомних станцій, включаючи Чорнобильську, застосовуються системи відеоспостереження за використанням ядерних матеріалів.

Держатомрегулювання офіційно стверджує, що за 26 років застосування гарантій МАГАТЕ, жодного разу не звинувачено Україну в недотриманні вимог Угоди. Проте за результатами застосування гарантій у 2010 році Україна отримала так званий розширений висновок, і з того часу застосовувались інтегровані гарантії.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні, у суботу, президент рф володимир путін заявив, що Україна нібито прагнула виробництва ядерної зброї, і спробував цим виправдати російське вторгнення 24 лютого. При цьому він некоректно виклав українську позицію щодо її ядерного статусу та відмови від нього в обмін на гарантії безпеки, суверенітету та недоторканності кордонів, що було зафіксовано 1994 року Будапештським меморандумом.

Насправді 18 лютого президент України Володимир Зеленський закликав до переговорів у рамках меморандуму. Після цього МЗС України заявило, що на виконання доручення Президента Володимира Зеленського від 21 лютого Україна визначатиметься з подальшими заходами щодо забезпечення власної безпеки після проведення негайних консультацій високого рівня з країнами-учасницями Будапештського меморандуму, серед яких і росія.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-