Кількість біженців з України в Європі може зрости до 5 мільйонів – Боррель

Кількість біженців з України в Європі може зрости до 5 мільйонів – Боррель

Укрінформ
Жорстока війна, яку росія розв’язала проти України, вже спричинила безпрецедентну гуманітарну кризу в Європі – на цей час кордони європейських країн перетнули вже майже 1,6 млн українців.

Прогнозована кількість людей, які рятуватимуться від цієї війни на території країн ЄС, може скласти 5 млн. Про це на пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів країн ЄС з питань розвитку, що відбулася у французькому місті Монпельє, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Російське вторгнення в Україну вже спричинило величезні гуманітарні проблеми. Росія продовжує свій наступ, і дедалі більше цивільних людей гинуть кожного дня. Відбувається систематичне знищення інфраструктури, не лише військової, але також і цивільної, руйнація домівок. Кількість біженців може лише зростати, майже 1,6 млн вже перетнули кордони Європи. За нашим відчуттям, у Європі може з’явитися 5 млн біженців, і це обґрунтована оцінка. Ця ситуація безпрецедентна з часів Другої Світової війни, з точки зору швидкого зростання потоку біженців», – сказав Боррель.

Він зауважив, що всі ці люди рятуються від війни, і вони мають бути прийняті Європейським Союзом. Крім того, за оцінкою європейців, більше 18 млн людей будуть вражені конфліктом всередині України. Європа має бути готовою реагувати на таку ситуацію.

Зокрема, ЄС вже здійснює першу сплату негайної допомоги у 100 млн євро, яка буде спрямована на допомогу біженцям в Україні та в Молдові, – для забезпечення їх водою, їжею, наметами, предметами першої необхідності. Єврокомісія також швидко мобілізує пакет у 500 млн євро для України, що був проголошений президентом Європейської комісії для допомоги людям, що уражені цим конфліктом. Крім того, Європейський інвестиційний банк оголосив про намір переорієнтувати 160 млн євро з метою підтримання ліквідності економіки України.

Як зауважив Боррель, ЄС буде продовжувати роботу із підвищення стійкості України та Молдови у цих умовах. Зокрема, Молдова, яка відбуває себе під загрозою, потребує від ЄС не лише економічної, але й політичної підтримки. Євросоюз буде продовжувати надавати Україні допомогу у забезпеченні кібернетичної оборони, що в умовах війни набула особливого значення.

«Головним завданням зараз, зрозуміло, є негайна допомога біженцям. Ми маємо допомогти цьому потоку біженців та спробувати досягти припинення вогню, що може дозволити початок переговорів», – сказав високий представник ЄС.

Як повідомлялося, президент росії путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Українські Збройні сили, підрозділи територіальної оброни відбивають напад ворога та завдають йому важких втрат. Російський агресор зустрічає запеклий спротив від усього українського суспільства.

Європейський Союз застосував потужний пакет санкцій проти росії, як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється із кожним днем. Міжнародний кримінальний суд розпочав документування та розслідування воєнних злочинів росії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-