Вища рада правосуддя припинила роботу: звільнились гуртом 10  її членів

Вища рада правосуддя припинила роботу: звільнились гуртом 10 її членів

Укрінформ
Рішенням Вищої ради правосуддя припинено за власним бажанням повноваження 10-ти її членів. У такий спосіб ВРП припиняє свої повноваження.

Про це повідомляє пресслужба ВРП, передає Укрінформ.

"10 членів Вищої ради правосуддя достроково склали повноваження за власним бажанням", - зазначається у повідомленні.

У ВРП продовжують наполягати, що повноваження Етичної ради, яка ініціювала їх оцінювання, “не мають конституційної основи”.

"Наголошуємо, що принцип інституційної безперервності діяльності вищих органів влади є однією з основ конституційного ладу і саме без урахування цієї основоположної засади було ухвалено закон № 1635-IX, положення якого допускають одномоментне припинення діяльності органу державної влади, який реалізує конституційні повноваження," - зазначили у ВРП.

Читайте також: В Етичній раді заявили, що перевірка членів ВРП не означає відсторонення їх від посад

У ВРП нагадали, що 8 лютого 2022 року Етичною радою розпочато процедури оцінювання одночасно усіх членів ВРП (окрім голови Верховного Суду).

"Отже, можливість подальшого безперебійного функціонування ВРП за таких обставин ставиться у пряму залежність від рішень та дій Етичної ради, адже передбачена законом ймовірність відсторонення Етичною радою від посади бодай одного члена Вищої ради правосуддя матиме наслідком припинення діяльності Вищої ради правосуддя у зв’язку з відсутністю кворуму цього конституційного органу", - йдеться у повідомленні.

Як вважають у ВРП, подальше функціонування цього органу в рамках такої залежності порушує гарантії діяльності її членів, що є неприпустимим.

Читайте також: Конкурсна комісія з добору до ВККС планує завершити роботу до літа

"Наведені обставини спонукали до дострокового складання повноважень більшістю членів Ради правосуддя. Рішеннями Вищої ради правосуддя заяви десяти членів Ради про звільнення за власним бажанням задоволені", - додали у пресслужбі.

Як повідомляв Укрінформ, 8 лютого 2022 року Етична рада ініціювала оцінювання одночасно 14 чинних членів Вищої ради правосуддя.

Водночас члени ВРП назвали неприйнятною участь у процедурах оцінювання, ініційованих Етичною радою, і заявили, що це спонукає їх достроково скласти повноваження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-