Лише 7% українців не бачать загрози з боку Росії

Лише 7% українців не бачать загрози з боку Росії

Опитування
Укрінформ
Майже 40% населення України вважає, що нині загроза повномасштабної агресії з боку РФ є або дуже імовірною, або неминучою. 

Про це свідчать результати опитування, презентованого в Укрінформі Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

«За даними першої декади лютого, майже 40% українців - якщо точно, 39% - вважали, що загроза повномасштабної агресії з боку Росії є або дуже імовірною, або неминучою. Ще 33% опитаних схиляються до того, що загроза не є дуже великою, однак є можливою. У відсутність взагалі будь-якої загрози вірить лише 7% українців. Очевидно, що якби ми проводили опитування зараз, то ситуація би виглядала дещо інакше», - сказав, презентуючи результати дослідження, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань.

Він зазначив, що абсолютна більшість українців – 61% - покладає відповідальність за зростання загрози війни на керівництво Росії. І лише на підконтрольних Україні частинах Луганської та Донецької областей 53% респондентів вважають, що провина лежить на керівництві України.

Читайте також: Мін’юст звернеться до ЄСПЛ через визнання Росією псевдореспублік

«Тобто у всіх інших регіонах більшість населення каже, що відповідальність - на керівництві Росії. Причому, що дуже цікаво, якщо ми подивимося на електорат основних партій, то побачимо, що ця думка домінує. Найбільші електорати вважають, що за це відповідає саме Росія: партії «Слуга народу» - 72%, «Європейської солідарності» - 84%, «Батьківщини» - 68%. Отже, ми бачимо, що всі регіони, крім Донбасу, покладають відповідальність на Росію і виборці основних партій», - підсумував Гарань.

Щодо аналізу ставлення серед україномовних і російськомовних українців до того, хто несе відповідальність, він зазначив, що серед україномовних майже 70% вважають відповідальним керівництво Росії, серед російськомовних ця цифра менша – 44%, тобто майже половина, але теж це відносна більшість.

«Тобто ми бачимо, що дійсно є відмінність між позицією російськомовних українців і україномовних, але все одно це свідчить, що більшість російськомовних українців вважають, що Росія несе основну відповідальність за зростання загрози війни. І це спростовує те, про що говорять нам Путін і проросійські структури», - наголосив Гарань.

Читайте також: РФ створює юридичне підґрунтя для подальшої збройної агресії проти України – Президент

Загальнонаціональне опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології протягом 1–12 лютого. Опитування проведено методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів. Загалом опитано 2001 респондент за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (за винятком тимчасово окупованих територій). Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна теоретична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-