РФ створює юридичне підґрунтя для подальшої збройної агресії проти України – Президент

РФ створює юридичне підґрунтя для подальшої збройної агресії проти України – Президент

Укрінформ
Росія своїм рішення про визнання незалежності псевдореспублік "ДНР" та "ЛНР" створює юридичне підґрунтя для подальшої збройної агресії проти України.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив на спільній з Президентом Естонської Республіки Аларом Карісом зустрічі зі ЗМІ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це новий акт агресії проти України, який потребує негайної рішучої реакції з боку міжнародних партнерів, міжнародного співтовариства. Вважаю, що цим рішенням Російська Федерація створює юридичне підґрунтя для подальшої збройної агресії проти держави Україна, при цьому порушуючи всі можливі дво- та багатосторонні зобов'язання, Резолюцію Ради безпеки ООН щодо України від 17 лютого 2015 року", – сказав Зеленський.

За його словами, російська ескалація щодо нашої країни є безпрецедентним викликом не лише для України, а й для Європи та світу у цілому. "Саме в України сьогодні вирішується майбутнє європейської безпеки частиною якої є Україна", – сказав Президент.

Читайте також: Зеленський розгляне питання розірвання дипвідносин з Росією

Як повідомлялося, Державна дума РФ раніше проголосувала за те, щоб відправити звернення до Путіна з проханням визнати самопроголошені "Л/ДНР". У Кремлі заявили, що визнання цих незаконних формувань не корелюється із Мінськими домовленостями.

У МЗС України заявили, що Москва нестиме повну відповідальність за руйнування Мінських домовленостей і процес мирного врегулювання збройного конфлікту на сході України у разі визнання цих незаконних утворень.

З 17-18 лютого почалося загострення ситуації на сході України. У п'ятницю керівництвом маріонеткових "республік" ОРДЛО було заявлено про початок евакуації жінок, дітей, людей похилого віку насамперед з населених пунктів лінії розмежування через нібито наступ ЗСУ. У суботу в "ЛНР" і "ДНР" була оголошена загальна мобілізація чоловіків.

Читайте також: Запровадження воєнного стану можливе у разі повномасштабної агресії з боку РФ — Зеленський

Зі свого боку, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей, підкресливши, що Україна не проводить ніяких наступальних операцій на сході, і закликав не вірити брехні окупантів.

У понеділок усі члени Ради безпеки РФ під час телетрансляції по російському ТБ висловилися за визнання незалежності псевдореспублік "ДНР" і "ЛНР". Президент РФ Володимир Путін ввечері під час свого 55-хвилинного виступу в телеефірах російських телеканалів заявив про визнання незалежності так званих "ДНР" та "ЛНР". Після чого була показана церемонія підписання Путіним відповідних указів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-