Летальність від COVID-19 в Україні зменшилась у чотири рази - МОЗ

Летальність від COVID-19 в Україні зменшилась у чотири рази - МОЗ

Укрінформ
Попри високі показники зареєстрованих добових випадків коронавірусної хвороби, кількість госпіталізацій і померлих менша, ніж на піку попередньої Дельта-хвилі.

Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

«Рівень госпіталізацій в Україні вже нижчий за граничний показник адаптивного карантину у 60 осіб на 100 тисяч населення, а летальність зменшилася у 4 рази - з 2% до 0,5%. І це перша хвиля, коли на найвищих показниках добових випадків було доступно більш ніж половина ліжкового фонду з можливістю проведення кисневої терапії», - сказав Ляшко.

Середньодобова кількість померлих від ускладнень COVID-19 припинила зростати й останні 5 днів перебуває на плато у близько 240 осіб на добу.

Читайте також: У «червоній» зоні карантину залишаються п'ять областей, у «жовтій» - чотири

Водночас Ляшко зауважив, що статистика «ковідних» смертей в Україні – це смертність «із ковід», а не «від ковіду». До того ж смертність є відкладеним показником, який починає зростати і, відповідно, спадати на 2–3 тижні пізніше, ніж випадки й госпіталізації.

Зокрема, Ляшко пояснив: «У трактуванні смертності, часто можна спостерігати маніпуляції та неправильне використання абсолютних цифр. Україна не приховує смерті, а навпаки, фіксує смертельні випадки в широкому визначенні, серед усіх хворих, навіть якщо COVID-19 був супутнім захворюванням, який загострив інші потенційно смертельні стани».

Читайте також: Україна вивчить досвід ЄС щодо послаблення карантину

Відповідно це дещо завищує дані по COVID-смертності в Україні у порівнянні з окремими європейськими країнами, які відображають смертність «від COVID» або можуть обмежуватися лише госпітальною смертністю чи у визначений проміжок часу.

Якщо аналізувати великі масиви даних та підходити до питання комплексно, а не висмикувати окремі цифри, то, за даними аналітичної бази Оксфордського університету, поточний рівень «ковідної» смертності в Україні, навіть за чинної моделі звітності, є нижчим, ніж у Хорватії – на -53%, ніж у Греції – на -26%, ніж у Польщі – на -12%.

Як повідомляв Укрінформ, за весь час пандемії в Україні підтверджено 4 758 773 випадки COVID-19, одужала 3 985 601 людина. Водночас зафіксовано 104 932 летальних випадки. За добу 21 лютого в Україні зафіксовано 24 440 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-