У РФ затримали групу «мінерів» - стверджують, що лідером був українець

У РФ затримали групу «мінерів» - стверджують, що лідером був українець

Укрінформ
ФСБ заявила про затримання в регіонах Росії 14 осіб, нібито причетних до розсилки повідомлень про загрози вибуху в освітніх установах в Росії, країнах СНД і так званих "республіках" ОРДЛО.

Організатором та адміністратором групи названий "громадянин України Антон Осипчук". Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на пресслужбу ФСБ.

"У ході спільної роботи російських і зарубіжних правоохоронних органів встановлено, що до організації зазначеної злочинної діяльності причетні учасники так званих "сваттінгових інтернет-спільнот", а їхніми організаторами та адміністраторами були громадянин України Осипчук Антон, 2003 р.н., уродженець Волинської області, який проходить навчання на факультеті інформаційної безпеки Національного технічного університету України (м. Київ), а також його подільники", – повідомили в Центрі громадських зв'язків (ЦГЗ) спецслужби.

Читайте також: У ФСБ РФ назвали затриманих сьогодні кримських татар «терористами»

Місцезнаходження названого "громадянина України" російськими спецслужбами не уточнюється.

За даними ЦГЗ, затримані нібито причетні до масового поширення наприкінці 2021-го – на початку 2022 років в Інтернеті завідомо неправдивих повідомлень про мінування об'єктів освіти, охорони здоров'я, органів влади та управління, транспортної інфраструктури на територіях Росії, Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Молдови, а також в ОРДЛО.

Представники російських спецслужб заявляють, що неправдиві терористичні загрози поширювалися "з метою дестабілізації обстановки в РФ і суміжних державах, вимагання коштів і з хуліганських спонукань".

Читайте також: Донька політв'язня Приходька заявила, що її батька «тихо вбивають» у Росії

Щодо затриманих порушені і розслідуються кримінальні справи по частинах 2 і 3 статті 207 КК Росії, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років. Збитки оцінюються, відшкодовуватимуть їх винні особи або їхні батьки.

Заявлено, що триває розшук інших причетних до розсилки неправдивих повідомлень.

У свою чергу, можна зазначити, що псевдомінування об'єктів соціальної сфери та критичної інфраструктури неодноразово фіксувалося на початку 2022 року на території України, включно з Києвом. Пресцентр СБУ заявляв, що спецслужби РФ активно використовують таке псевдомінування "як один з елементів гібридної війни для посилення тиску на Україну".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-