Стародавні рецепти, гастротуризм і не тільки: в Україні підписали Маніфест національної кухні

Стародавні рецепти, гастротуризм і не тільки: в Україні підписали Маніфест національної кухні

Фото
Укрінформ
Найвідоміші шеф-кухарі України та представники державної влади підписали Маніфест про відродження української кухні, її популяризацію у світі, пошук нових формул давніх страв та розвиток вітчизняного гастротуризму.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, підписання Маніфесту проходило в Києві.

Голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів наголосила, що в останні роки українські шеф-кухарі роблять дуже багато зусиль для того, щоб переосмислити українську кухню і подати її в новому амплуа.

Олеськів зазначила, що велика кількість ресторанів, які відкриваються в Україні, дають шанс сьогодні вийти на світову арену і заявити про себе доволі голосно.

“Але цього ми ніколи не зможемо зробити без об’єднання зусиль тих людей, які творять кухню і людей, які є представниками держави і фактично на різних рівнях формують державну політику, яка так чи інакше дотична до нашої гастрономії. Тому власне як представники державної влади ми вирішили взяти на себе цю місію — об’єднати всіх вас і нас разом для того, щоб далі розвивати і демонструвати кухню українську у світі”, - розповіла Олеськів.

Читайте також: На Рівненщині цьогоріч оновлять п’ять туристичних магнітів краю

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зауважив, що “кухня є частиною нашої національної ідентичності”.

Шеф-кухарі України та представники влади підписали Маніфест української кухні / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Він додав, що іноземні гості, які відвідали в Україні ресторани національної кухні, “покидають країну зовсім з іншими враженнями, не тільки смаковими, але і розумінням того, що наша національна кухня мало того, що є чим пишатися, бо тільки борщів ми нарахували 25 видів, і це щонайменше, з різних регіонів, але вона різна смакова залежно від регіону, тому що кожен регіон є унікальний, є свої інгредієнти і є свої вподобання”.

“Для мене це можливість вашого просування, просування української кухні і за кордоном, і всередині країни, підняття її, так би мовити, культурної ваги”, - сказав Ткаченко, висловлюючись про Маніфест української кухні.

Текст маніфесту складається з 10 пунктів, у ньому також прописані кроки, які “нададуть українській кухні голосу і зроблять Україну та її гастрономію цікавою та цінною для світу”.

Читайте також: Зеленська з Клопотенком розвінчали міфи про нове шкільне харчування

“Ми - покоління українських шефів. І нам є що сказати. Ми, відгукнувшись на заклик української влади, написали цей Маніфест для всіх, хто хоче бачити Україну на гастрономічній мапі світу, хто прагне шанувати національні кулінарні традиції та дарувати їм нове життя. Українська кухня досі мало досліджена, але має величезний потенціал бути серед найкращих кухонь світу. І саме ми з вами повинні їй у цьому допомогти”, - ідеться в тексті Маніфесту.

Під час заходу маніфест підписали міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, заступник міністра економіки України Олександр Грибан, генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко, генеральний директор Директорату публічної дипломатії та комунікації міністерства закордонних справ Ірина Боровець та майже 30 шеф-кухарів.

Читайте також: Світові ціни на продукти сягнули максимуму за останні 10 років

Як зауважила Олеськів, маніфест відкритий, і охочі шефи можуть долучитися до нього. Окрім того, закликала шефів подавати свої пропозиції щодо співпраці та анонсувала згодом проведення спільної зустрічі з усіма підписантами.

Водночас самі шеф-кухарі, підписуючи Маніфест, наголошували на важливості ініціативи та висловлювали побажання, аби “не тільки словом, а й ділом”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-