СБУ ліквідувала «фабрику» фейкових акаунтів, якою керували з РФ

СБУ ліквідувала «фабрику» фейкових акаунтів, якою керували з РФ

Фото
Укрінформ
У ході слідчо-оперативних дій у Житомирській області нейтралізували кібергрупу, яка масово «виготовляла» фейкові акаунти на замовлення з РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Через них представники країни-агресора поширювали деструктивний антиукраїнський контент, у тому числі й маніпулятивного характеру, проводили інформаційні диверсії проти державної безпеки України.

СБУ ліквідувала «фабрику» фейкових акаунтів на Житомирщині/Фото: СБУ

Встановлено, що до протиправної діяльності причетні двоє мешканців Житомирщини. Вони налагодили серійну реєстрацію фальшивих облікових записів у соцмережах. Для цього зловмисники використовували спеціальне програмне забезпечення виробництва РФ.

Читайте також: СБУ викрила мережу інтернет-агентів, які закликали до захоплення влади та зміни кордонів

Хакерська програма дозволяла створювати віртуальні акаунти без застосування сервісів мобільного зв’язку.

«Готові» облікові записи вони реалізовували своїм російським замовникам через спеціалізовані інтернет-платформи. Гроші за це отримували на власні електронні гаманці небанківських платіжних систем, заборонених в Україні.

На фейкових акаунтах представники РФ «розганяли» дезінформацію та провокаційні матеріали. Деструктивний контент було направлено на розхитування внутрішньополітичної обстановки у різних регіонах України.

Читайте також: СБУ заблокувала у січні понад 120 кібератак на органи влади

Під час обшуків за місцями проживання зловмисників правоохоронці виявили: комп’ютерну техніку зі спеціальним програмним забезпеченням для масової автоматизації створення акаунтів, засоби зв’язку та інші докази протиправної діяльності.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 182 (порушення недоторканності приватного життя) Кримінального кодексу України, триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушень та притягнення до відповідальності винних осіб.

Заходи з викриття та нейтралізації підривної діяльності проводили співробітники кіберпідрозділу та слідчі СБУ в Житомирській області за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-