СБУ викрила мережу інтернет-агентів, які закликали до захоплення влади та зміни кордонів

СБУ викрила мережу інтернет-агентів, які закликали до захоплення влади та зміни кордонів

Фото
Укрінформ
У ході слідчо-оперативних дій викрито ще одну міжрегіональну мережу ворожих агентів, які через інтернет закликали до захоплення влади та зміни меж території нашої країни. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Служба безпеки України.

В СБУ поінформували, що для проведення інформаційних диверсій зловмисники розгорнули свої «осередки» від Донеччини до Закарпаття та використовували десятки фейкових акаунтів.

Деструктивний контент репостили з російських пропагандистських сайтів і поширювали через соцмережі, у тому числі заборонені в Україні.

Підривну діяльність ворожої агентури координували представники спецслужб РФ. Через розповсюдження провокаційних закликів вони намагались розхитувати внутрішньо-політичну обстановку в різних регіонах нашої країни.

Під час обшуків за місцями перебування зловмисників правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, електронні носії інформації та засоби зв’язку із доказами злочинних дій.

У Маріуполі кіберфахівці СБУ викрили місцевого жителя, який через заборонені соцмережі агітував за порушення територіальної цілісності України. Також зловмисник закликав до агресивної війни проти нашої країни та популяризував угруповання бойовиків ОРДЛО.

Крім того, він підшукував своїх «прихильників» для їх вербування та залучення до протиправної діяльності.

Читайте також: СБУ затримала найманця, який воював проти України у районі Станиці Луганської

Наразі зловмиснику повідомлено про підозру за: ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій), ст. 436 (пропаганда війни) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо обрання судом міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

У Кропивницькому викрито представника місцевої громадської організації, який через інтернет закликав до захоплення влади в Україні.

Також він намагався проводити підривну діяльність серед мешканців обласного центру для дестабілізації внутрішньої обстановки в регіоні.

Читайте також: СБУ заблокувала у січні понад 120 кібератак на органи влади

Слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру за ч. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій) Кримінального кодексу України.

На Закарпатті нейтралізовано групу ворожих інтернет-агентів. Її організували двоє місцевих жителів. За завданням своїх «кураторів» вони поширювали агітацію щодо зміни меж території нашої держави.

Ініційована СБУ судово-лінгвістична експертиза підтвердила наявність публічних закликів до злочинних дій.

У межах кримінального провадження обом зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Справа про держзраду і теракт: суд залишив під арештом ексгенерала СБУ

За викритими фактами правопорушень тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до злочинів проти державної безпеки України.

Викриття протиправної діяльності проводили співробітники СБУ Закарпатської, Кіровоградської, Донецької та Луганської областей за процесуального керівництва прокуратури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-