Україна долучилася до заходів Всесвітнього тижня міжконфесійної гармонії

Україна долучилася до заходів Всесвітнього тижня міжконфесійної гармонії

Фото
Укрінформ
В Україні відбуваються заходи, присвячені Всесвітньому тижню міжконфесійної гармонії.

Про це йшлося на пресконференції в Укрінформі, де обговорювалася низка актуальних питань сучасного стану міжрелігійних і міжконфесійних відносин в Україні.

“Тиждень міжконфесійної гармонії розпочався 29 січня і закінчується 28 лютого і нараховує 346 різноманітних заходів по всьому світу”, - поінформувала віцепрезидент Української Асоціації релігієзнавців (УАР), доктор філософських наук Людмила Филипович.

Вона нагадала, що проведення Всесвітнього тижня міжконфесійної гармонії базується на Резолюції Генасамблеї ООН про Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин, ухваленої 10 років тому, до неї з часом приєдналася й Україна.

“Україна не могла залишитися поза цими процесами, тому що в ній мирно співіснують дуже багатьох релігій і конфесій. На сьогодні в нашій державі зареєстровано понад 100 різних релігійних течій. Тому дуже важливим для суспільства є налагодження діалогу культур та релігій, і ми за те, щоб втілювалися різноманітні соціальні проєкти, щоб була виважена державна політика у підтримці діяльності різних релігійних організацій”, - наголосила Филипович.

Пресконференція «Всесвітній тиждень міжрелігійної гармонії» / Фото: Олена Худякова, Укрінформ

Як додав координатор співпраці з релігійними спільнотами Державної служби з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) В’ячеслав Горшков, станом на минулий рік в Україні було 37 тисяч релігійних організацій. А оскільки закон дозволяє існування релігійних громад без реєстрації, то, напевно, їх іще більше.

Він зауважив, що Резолюція ООН зумовлена браком міжрелігійної гармонії у світі й так само в Україні, тож попри міцну традицію релігійної толерантності ми також потребуємо розбудови гармонійних міжрелігійних та міжконфесійних відносин.

У цьому контексті Горшков нагадав про діяльність ДЕСС - зокрема, це створення діалогових міжрелігійних майданчиків, поширення позитивного досвіду міжрелігійної взаємодії до 30-річчя відновлення Незалежності України.

“Був відкритий проєкт “30 років Спільнодії. 30 років Спільнотворення” - колекція історій про те, як різні етнічні та релігійні спільноти допомагають людям незалежно від їхньої етнічної чи релігійної ідентичності. Перелік розширюється, зараз на сайті 20 історій, 18 із них пов’язані з релігійними спільнотами. Новий просвітницький проєкт “Розкажи про свою віру” стартував перед Новим роком. Під цей проєкт розробляється сайт, але перші три великі інтерв’ю можна побачити на YouTube-каналі Державної служби”, - розповів він.

Читайте також: Представники релігійних конфесій у День Соборності закликали українців молитися за єдність та мир

Горшков також проанонсував нове видання, яке готує літературна агенція “Піраміда” за підтримки ДЕСС. Це книга Любові Єремічевої “Найрідніший”, яка містить 33 розмови-інтерв’ю з представниками різних релігійних традицій, зокрема, невідоме інтерв’ю з патріархом-предстоятелем УГКЦ Любомиром Гузаром.

Своєю чергою муфтій Духовного управління мусульман України “Умма“ Саїд Ісмагілов відзначив “надзвичайно унікальну ситуацію міжрелігійного миру в Україні”.

“Я вважаю це досягненням наших церков, релігійних об’єднань і організацій і нашого громадянського суспільства. Ми знаємо, скільки намагалися розхитати в Україні міжрелігійні конфлікти, дестабілізувати наше суспільство, а воно виявляється достатньо зрілим, щоб не вестися на ці провокації і поважати своїх співгромадян-українців, незважаючи на їхні релігійні погляди, національну приналежність та інші ознаки. Нам потрібно боротися за збереження цього миру на тлі подальшої російської загрози, щоб ми були готові в разі чого захищати нашу Україну”, - сказав Ісмагілов.

Читайте також: Духовне управління мусульман «Умма» закликає єднатися перед російською загрозою

Він також наголосив на потребі внутрішнього ісламського діалогу між найбільшими мусульманськими організаціями України.

“Унікальність України полягає в тому, що міжрелігійні відносини у нас достатньо непогані, а от внутрішньорелігійні, внутрішньоконфесійні в різних релігіях - достатньо напружені. І тому нам зараз потрібно працювати над внутрішньорелігійним, внутрішньоконфесійним діалогом. Потрібне примирення всередині кожної релігії, потрібні діалогові майданчики. Я звертаюсь до державних компетентних органів України, в першу чергу до Міністерства культури та інформаційної політики, щоб воно сприяло цьому діалогу. Це має бути ініціатива саме держави в цей важкий момент загрози російської агресії”, - підкреслив Ісмагілов.

Учений-релігієзнавець, старший науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. Сковороди НАН України, керівник Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків Ігор Козловський зауважив, що важливі питання миру, злагоди, гармонії, необхідності діалогу, співробітництва стосуються не тільки України, а всього світу.

“Але для України вони дійсно надважливі, тому що ми переживаємо буремні, кризові історичні часи, коли є загроза прямого вторгнення російських військ”, - резюмував Козловський.

Всесвітній тиждень міжконфесійної гармонії відзначається у світі на рівні ООН щороку на початку лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-