Громадські організації розробили рекомендації для влади щодо постраждалих від окупації

Громадські організації розробили рекомендації для влади щодо постраждалих від окупації

Укрінформ
Україна має скасувати обмеження для вступників з тимчасово окупованих територій і дозвільну систему для перетину лінії розмежування, спростити отримання українського паспорта людьми з окупованих територій і переглянути адресну допомогу переселенцям.

З таким рекомендаціями до уряду звернулося ГО “ДонбасSOS” під час пресконференції в Укрінформі на тему: "8 років російської агресії: як Україна може захистити своїх громадян, постраждалих від війни і окупації".

Як зазначила координаторка ГО “ДонбасSOS” Віолета Артемчук, пропозиції, крім іншого, ґрунтуються на зверненнях людей на “гарячу лінію” цієї організації. Зокрема, пропонується створити умови для збільшення кількості отримувачів освіти з окупованих територій.

Читайте також: Понад 40% переселенців не планують повертатися до окупованих територій - Мінреінтеграції

“Ми бачимо проблему в тому, що є окремі положення в нормативних актах, які не дають безперешкодно вступити випускникам з окупованих територій. Йдеться про певні обмеження для них”, - сказала Артемчук.

Пропонується також скасувати дозвільну систему при перетині людьми з тимчасово окупованих територій лінії розмежування.

“Електронну перепустку для в’їзду на підконтрольну урядові територію України було введено у 2015 році. Тоді дозвільна система була логічною, але зараз, коли на КПВВ працює система “Гарт”, окремі перепустки ускладнюють процедуру і є зайвими”, - вважає громадська активістка.

За її словами, невиправдано складною є процедура отримання людьми з тимчасово окупованих територій українського паспорта.

“Якщо людина звідти губить український паспорт, процедура отримання нового є досить складною. Треба надати свідків, документи, які підтверджують, що вона справді там проживала. Ця процедура складна, займає багато часу і не завжди завершується позитивно. Також проблемно отримати український паспорт молоді, яка проживає на тимчасово окупованих територіях”, - зазначила Артемчук.

Крім іншого, на думку громадських активістів, неефективно використовується адресна допомога на покриття житлово-комунальних послуг для ВПО.

“Адресну допомогу було запроваджено у 2014 році, коли до України поїхала перша хвиля переселенців. Відтоді розмір цієї допомоги не змінювався і становить 442 гривні. Чи всі переселенці справді потребують цієї допомоги? Слід змінити підходи до надання цієї допомоги, справді зробити її адресною і для того, хто її потребує”, - наголосила представниця ГО "ДонбасSOS”.

Ці пропозиції лягли в основу рекомендацій для української влади, які розробила Коаліція організацій, що опікуються захистом прав людини в умовах збройного конфлікту. До складу Коаліції входять Центр прав людини ZMINA, ГО “ДонбасSOS”, ГО “КримSOS”, БФ “Право на захист”, БФ “ВостокSOS”, ГО “Громадський холдинг “Група впливу”, БФ “Stabilization Support Services”, Кримська правозахисна група.

Фото Юлії Овсяннікової


Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-