Голова ВС відреагував на критичні заяви з Офісу Президента та Радбезу про українські суди

Голова ВС відреагував на критичні заяви з Офісу Президента та Радбезу про українські суди

Укрінформ
Голова Верховного суду Всеволод Князєв вважає неприйнятними висловлювання прессекретаря президента Сергія Никифорова стосовно розгляду справ суддів Конституційного суду, а також висловлювання секретаря РНБО Олексія Данілова про небезпечність українських судів.

Про це Князєв зазначив у інтерв’ю Укрінформу.

“Я завжди стояв на засадах захисту суддівської незалежності і буду далі стояти на тому, що Верховний суд є незалежним, й інші гілки влади не мають втручатися в його роботу. Висловлювання, які мали місце з боку Офісу Президента, я вважаю неприйнятними. Тому і заява, яка складалася за моєї участі, була відповідна”, - прокоментував він заяву ВС про тиск на суд.

На запитання, чи порушувалося це питання під час його зустрічі з президентом, Князєв відповів: “В цілому було повне взаєморозуміння щодо необхідності забезпечення верховенства права та незалежності судової гілки влади”.

Коментуючи слова секретаря РНБО Олексія Данілова стосовно того, що українські суди утворили "корпорацію" та є "більш небезпечними, ніж олігархи", голова ВС сказав: “Чому в деяких сім’ях чоловік приходить додому і починає кричати на жінку чи якось ще утискати її? Так він хоче показати, що головний, а вона має йому підкорятися. Такі патріархальні парадигми самоутвердження, на жаль, ще існують у інших відносинах в нашому соціумі, навіть у політиці. Тому ми показуємо і будемо показувати, що теж маємо силу”.

Як повідомляв Укрінформ, 1 грудня поточного року у ВС застерегли прессекретаря президента Сергія Никифорова щодо непроцесуальних висловлювань відносно справи суддів Конституційного суду.

У суді наголосили, що публічні висловлювання з боку посадових осіб органів державної влади щодо можливих дій ВС у справах, у яких такі державні органи є сторонами, можуть вважатися спробами впливу на суд у непроцесуальний спосіб і стати підставою для притягнення таких посадових осіб до відповідальності.

30 листопада прессекретар президента Сергій Никифоров у Фейсбуці заявив, що глава держави засмучений відмовою у приведенні до присяги кандидатів на вакантні позиції за президентською квотою (Оксани Грищук і Олександра Петришина - ред.), яких він 26 листопада призначив суддями Конституційного суду.

Никифоров зазначив, що для “Офісу Президента це виглядає затягуванням часу з надією на те, що кругова порука в судовій системі знову спрацює, і Верховний Суд ухвалить вигідні рішення для скомпрометованої верхівки КСУ".

За словами Никифорова, Президент сподівається, що у Верховному Суді усвідомлюють суспільний запит на судову реформу і те, що вона є ключовою умовою для економічного розвитку.

26 листопада ВС використав відомий мем, щоб відповісти на слова секретаря РНБО Олексія Данілова про небезпечність українських судів.

Зокрема, мемом суд натякнув, що РНБО, з одного боку, декларує прагнення до незалежності судової гілки влади в Україні, а, з іншого, – втручається в її діяльність, хоч це і заборонено Конституцією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-