Лише 15% експертів прогнозують зменшення корупції у найближчій перспективі

Лише 15% експертів прогнозують зменшення корупції у найближчій перспективі

Інфографіка
Укрінформ
Лише 15% експертів вважають, що корупція в Україні зменшиться і «олігархічний» уклад буде подоланий у найближчій перспективі.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова і розміщеного у його доповіді «Сучасний стан і основні тенденції суспільно-політичного розвитку України».

«Рівні частки експертів — по 15% — очікують зниження рівня корупції в державі і подолання укладу, відомого як «олігархічний». Своєю чергою, зростання рівня корупції очікують 64% експертів», - йдеться у доповіді.

Також згідно з документом, збереження ключових ознак «олігархічного» укладу прогнозують 75% експертів.

Менш песимістично експерти налаштовані стосовно розвитку реформи децентралізації. Третина експертів сподіваються на її продовження, а 44% — навпаки, на її згортання і «ручне управління» з центру. Сумнівними, на думку експертів, будуть і результати боротьби зі злочинністю, зокрема 9% експертів припускають, що влада зможе досягти зниження рівня злочинності, не вірять у це 47%, а 44% — не мають відповіді на це питання.

Крім того, згідно з доповіддю, лише 11% опитаних експертів вірять у можливість економічного зростання внаслідок рішень влади, тоді як 69% більш імовірним результатом вважають економічний занепад.

Згідно з доповіддю, 79% експертів не вірять, що дії влади спричинять зростання доходів населення (вірять 9%). Зниження рівня соціального захисту прогнозують 76% експертів, тоді як посилення соціальної політики — 12%. За даними опитування, 10% експертів очікують зростання оптимізму громадян, тоді як 83% — зростання рівня суспільної апатії і розчарування. Лише 7% експертів розраховують на зміцнення довіри громадян до влади, тоді як 81% — очікують зростання недовіри.

У те, що дії влади сприяють посиленню демократичної конкуренції, зміцненню представницької демократії, розвитку свободи слова, вірять 15% експертів, і не вірять — 68%. 12% експертів очікують найближчими роками зміцнення верховенства права, а 68% — навпаки, наростання рівня правового свавілля.

Як зазначається у доповіді, експертне опитування проведене соціологічною службою Центру Разумкова в жовтні-листопаді 2021р. Опитано 105 експертів (представники органів місцевого самоврядування, науковці, викладачі закладів вищої освіти, представники громадських організацій і політичних партій, журналісти) у 23 областях України та Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-