Україна за 7 років суттєво просунулася у боротьбі з корупцією - ЦПК

Україна за 7 років суттєво просунулася у боротьбі з корупцією - ЦПК

Укрінформ
Протягом останніх семи років прогрес України в антикорупційному секторі є очевидним, що відзначають і донори, і міжнародні партнери країни.

Про це у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" сказала експертка Центру протидії корупції Тетяна Шевчук, передає Укрінформ.

У ЦПК оцінюють як позитивний крок запровадження Міністерством фінансів США санкцій проти першого заступника голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова та колишнього голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького.

"Ми дуже позитивно оцінюємо цей крок, тому що Центр протидії корупції працював над тим, щоби ці санкції були запроваджені впродовж останнього року. Ми вважаємо, що цим людям, які підривають демократію в Україні, які розповідають у різний спосіб, що Захід - це зло, і що Україні не по дорозі з євроатлантичною інтеграцією, - їм і не місце на Заході. Тобто свої активи вони повинні тримати в Україні, і не повинні нікуди подорожувати", - наголосила експертка.

Міжнародний валютний фонд та інші донори та партнери України уважно стежать за тим, як Україна виконує свої зобов'язання щодо боротьби з корупцією та імплементує антикорупційні реформи, і оцінюють цю роботу високо, сказала Шевчук.

"І якщо дивитися на їхні звіти, на їхні публічні заяви, вони високо оцінюють наш прогрес. Тому що нам усередині країни складно сказати, наскільки далеко ми просунулися. Але з боку видно, що впродовж останніх 7 років Україна зробила суттєвий прогрес у боротьбі з корупцією. Так, звісно, ми не бачимо ще гучних імен за ґратами, ми не бачимо мільйонів повернутих грошей, але суттєвий прогрес уже є", - продовжила вона.

За її словами, так званий закон про олігархів є "українським ноу-хау", і тут Україна також поступово просувається до поставленої мети.

"І всі розуміють, що це більш політичний крок, наміри, ніж конкретні дії. Загальна світова практика боротьби з олігархами, корупцією - дуже проста на словах, і складна - як це втілити. Тому що це сильні інституції, незалежна правоохоронна та судова системи. Все це Україна маленькими кроками робить. У якихось моментах у нас є прогрес, у якихось - ще немає", - підсумувала Шевчук.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів США запровадило санкції проти першого заступника голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова та колишнього голови Конституційного суду України Олександра Тупицького. Обмеження також запроваджено щодо дружини Тупицького.

Сам Портнов уже прокоментував санкції. Він вважає, що рішення "суперечить тим принципам, які декларують самі США".

Раніше тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін анонсувала оголошення нових американських санкцій проти корумпованих осіб з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-