Колишній політв’язень Шумков судиться із Мінреінтеграції через позбавлення соцдопомоги

Колишній політв’язень Шумков судиться із Мінреінтеграції через позбавлення соцдопомоги

Укрінформ
Експолітв’язень херсонець Олександр Шумков виграв суд першої інстанції проти Мінреінтеграції щодо позбавлення соціальної допомоги після звільнення.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Об'єднання родичів політв'язнів Кремля.

«Експолітв’язень Олександр Шумков виграв суд першої інстанції про протиправну бездіяльність Мінреінтеграції, що позбавила його соціальної допомоги після звільнення. Але міністерство не здається і подало апеляцію. Об’єднання родичів політв’язнів Кремля надає юридичний супровід у справі «Шумков проти Мінреінтеграції», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що громадський активіст та військовослужбовець ЗСУ Олександр Шумков був ув’язнений владою Російської Федерації у 2017 році за участь в організації «Правий сектор». Відбував незаконне покарання в колонії м. Брянськ. 25 грудня 2020 року строк ув’язнення Олександра завершився, і він повернувся в Україну у рідне місто Херсон.

Після звільнення Шумков звернувся до Мінреінтеграції із заявою, у якій просив визнати його таким, що був позбавлений свободи внаслідок збройної агресії проти України. Таке визнання за законодавством обов’язкове для того, щоб політв’язень міг претендувати на отримання матеріальної допомоги після звільнення. Заява подається до міністерства, а вже відповідне рішення має приймати спеціально створена для цього міжвідомча комісія. Проте Мінреінтеграції не направило заяву Шумкова до міжвідомчої комісії, а надіслало лист-відмову про те, що він не включений до сформованого СБУ переліку звільнених осіб, йдеться у повідомленні.

Разом з цим, як зазначається, міністерство підтвердило, що Шумков перебуває на обліку осіб, позбавлених особистої свободи органами влади Російської Федерації на території РФ у зв'язку з його політичною діяльністю.

Такі дії міністерства позбавили Шумкова можливості претендувати на законну матеріальну допомогу у розмірі 100 тис. грн, яка необхідна для оплати лікування, оренди житла та побутових потреб до моменту, поки експолітв’язень не відновиться та зможе працевлаштуватися, зазначається у повідомленні.

Тож Шумков, за юридичного супроводу Об’єднання, звернувся до суду. Херсонський окружний адміністративний суд повністю задовольнив позовні вимоги: визнав протиправною бездіяльність Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та зобов’язав міністерство передати заяву Шумкова на розгляд міжвідомчої комісії. У відповідь на це Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України вирішило в апеляційному порядку оскаржувати рішення Херсонського окружного адміністративного суду про свою протиправну бездіяльність, повідомляють в Об'єднанні родичів політв'язнів Кремля.

Зазначається, що політичні мотиви і несправедливість ув’язнення раніше неодноразово визнавалася і самим Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

«Розцінюємо поведінку Мінреінтеграції як таку, що не відповідає Положенню про це міністерство, ігнорує конституційне право заявника на розгляд звернення уповноваженим органом», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Об’єднання родичів політв’язнів Кремля продовжить надавати юридичну підтримку Шумкову та іншим політв’язням Кремля до повного задоволення їхніх законних вимог, зазначається у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, бранець Кремля херсонець Шумков 4 грудня 2018 року незаконно був засуджений у РФ до чотирьох років ув'язнення. Відбував покарання в колонії у Тверській області. У вироку російського суду вказувалося, що він від 17 листопада 2014-го до 23 серпня 2017 року брав участь у діяльності «Правого сектора», яка була «спрямована проти інтересів Росії». 24 грудня 2020 року був депортований в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-