Як діяти військовим у разі проблем з COVID-документами - роз’яснення МОЗ

Як діяти військовим у разі проблем з COVID-документами - роз’яснення МОЗ

Укрінформ
Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) надало роз’яснення для військовослужбовців про те, що робити у випадку виникнення проблем із документами, які підтверджують вакцинацію від COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МОЗ.

У МОЗ зазначили, що у разі відсутності або втрати форми 063/о потрібно звернутися до медпрацівників у військовій частині, які допоможуть отримати документ повторно.

У випадку отримання тільки однієї дози вакцини від COVID-19, якщо рекомендована дата отримання чергової дози вакцини від COVID-19 настала, а військовослужбовець перебуває поза військовою частиною, потрібно з документами, що засвідчують особу, та формою 063/о про отримане перше щеплення, звернутися до найближчого цивільного закладу охорони здоров’я України (ЗОЗ), який проводить вакцинацію, і отримати другу дозу вакцини.

Після проведеного щеплення військовослужбовець повинен отримати довідку, що засвідчує факт вакцинації другою дозою. Цей документ необхідно буде пред’явити за місцем проходження служби.

Дані про вакцинацію, яку військовослужбовець отримав за місцем служби, і вакцинацію, яку отримав у цивільному закладі охорони здоров’я або від мобільної бригади такого закладу, надійдуть до картки пацієнта в електронну систему охорони здоров'я (ЕСОЗ) і будуть підставою для отримання таких документів: довідки форми 063/о; COVID-сертифіката (після першої дози або повної вакцинації), міжнародного свідоцтва про вакцинацію (після повної вакцинації).

У МОЗ роз’яснюють, якщо військовослужбовець зробив запит через мобільний застосунок “Дія” і COVID-сертифікат відсутній, потрібно повторити його через портал diia.gov.ua.

“Якщо документ не отримано в жодному з цих джерел, швидше за все, дані про вакцинацію ще не внесені медичним закладом до електронної системи охорони здоров'я. Тож потрібно дочекатися, коли це станеться”, - уточнили у міністерстві.

Правила завантаження COVID-сертифікатів для військовослужбовців тут.

“Якщо одну вакцину ви отримували в цивільному закладі охорони здоров’я і з того часу минуло менш як 30 днів, тоді зверніться повторно до цього закладу для перевірки правильності внесених даних, чи немає дубля вашої картки, чи дані відправлені до ЕСОЗ”, - ідеться у роз’ясненні.

У МОЗ нагадали, що для подорожей Україною військовослужбовцям достатньо мати довідку форми 063/о і/або міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

У разі відмови лікарем вносити дані про вакцинацію до ЕСОЗ після пред’явлення військовослужбовцем міжнародного свідоцтва про вакцинацію або довідки за формою 063/о, можна посилатися на наказ МОЗ №587, в якому відсутні обмеження щодо внесення даних про вакцинацію військовослужбовців”, уточнили у міністерстві.

Коли дані про щеплення потраплять до ЕСОЗ від закладу, який безпосередньо робив вакцинацію, тоді можна отримати COVID-сертифікат (через мобільний застосунок або портал Дія). Для цього не знадобиться ходити до лікаря.

Після того як лікар вніс дані про вакцинацію з обох довідок форми 063/о, можна отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (без QR-коду).

“Міжнародного свідоцтва про вакцинацію достатньо для міжрегіональних подорожей. Його можна використовувати як і довідку форми 063/о. Частина закордонних країн також приймають цей документ”, - ідеться у роз’ясненні.

Для подорожей за межами України потрібно: перевірити на сайті Міністерства закордонних справ України вимоги до перетину кордонів цільової та транзитних країн. Якщо необхідно саме COVID-сертифікат, перевірити його наявність через мобільний застосунок і портал “Дія”. Якщо відповідний COVID-сертифікат ще не доступний, скористатися ПЛР- або антиген-тестом, що засвідчують відсутність захворювання на COVID-19,

Як повідомляв Укрінформ, заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич поінформувала на брифінгу 26 листопада, що більш як 50% держслужбовців, працівників та військовослужбовців ЗСУ отримали цифрові ковід-сертифікати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-