Шкільне харчування: Держпродспоживслужба нагадала про стандарти

Шкільне харчування: Держпродспоживслужба нагадала про стандарти

Фото
Укрінформ
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів закликає дотримуватися санітарних норм та стандартів системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок НАССР у всіх харчових блоках, зокрема у шкільному харчуванні.

Про це сказала голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час четвертого регіонального форуму «Реформа системи шкільного харчування» у Львові, передає кореспондент Укрінформу.

"Прослідкуйте у своїх школах, щоб обслуговуючий персонал, який готує їжу, відповідально ставився до санітарного законодавства", - сказала Магалецька, звертаючись до учасників форуму.

Регіональний форум "Реформа системи шкільного харчування" / Фото: Маркіян Лисейко, Укрінформ

Вона зауважила, що держава може вкласти багато коштів, побудувати технологічні харчові блоки з сучасним обладнанням, але якщо кухар не помиє руки чи неналежно пройде медогляд, то це може призвести до подальшого епідеміологічного спалаху у школах.

Магалецька наголосила, що НАССР мають застосовувати в усіх харчоблоках в Україні, зокрема у школах та дитсадках. За її словами, відповідно до системи НАССР ретельний контроль повинен відбуватись на етапах: зберігання продуктів, які швидко псуються; дотримання особистої гігієни працівників їдалень і санітарних норм в приміщенні; дотримання технології приготування їжі.

Крім того, очільниця Держпродспоживслужби зауважила, що за результатами перевірок харчових блоків у школах цього року серед найбільш поширених проблем є відсутність умов для дотримання правил особистої гігієни та необхідність оновлення охолоджувального обладнання.

Як раніше повідомляли у Держпродспоживслужбі, Система НАССР – це система аналізу і контролю критичних точок та ризиків, які можуть виникати під час будь-якого виробничого процесу, пов’язаного з продуктами харчування. Абревіатура НАССР у перекладі з англійської означає: «небезпека», «аналіз», «критика», «контроль» і «точки». Ця система стосується нового принципу контролю за продуктами, зокрема в школах.

Уперше поняття НАССР з’явилось в Україні у 2012 році. Тоді видали наказ Міністерства аграрної політики про запровадження цієї системи, а через два роки відповідні зміни внесли до законодавства щодо харчових продуктів.

В останні два роки з ініціативи першої леді України Олени Зеленської НАССР почала набирати обертів. На даний час НАССР впровадили у понад 13 тис. закладах освіти – це удвічі більше, ніж у 2020 році.

12-13 листопада 2021 року у Львові за підтримки першої леді Олени Зеленської та Львівської обласної державної адміністрації відбувається четвертий регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування».

У форумі беруть участь голови/заступники ОДА, директори департаментів (управлінь) освіти та науки, директори департаментів економічного розвитку, голови територіальних громад, керівники органів управління освітою територіальних громад, керівники територіальних управлінь Держпродспоживслужби, керівники територіальних управлінь Державної служби якості освіти цих областей тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-