Україні вистачить енергоресурсів для проходження опалювального сезону - Шмигаль

Україні вистачить енергоресурсів для проходження опалювального сезону - Шмигаль

Укрінформ
Україна має достатню кількість енергоресурсів для проходження опалювального сезону 2021-2022 років.

Про це під час ефіру програми "Право на владу" заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На опалювальний сезон вугілля вистачить. Те, що є нерівномірність постачання, то сьогодні дійсно у світі є дефіцит. Сьогодні у світі енергетична криза", - сказав Шмигаль.

Він зазначив, що в середньому за опалювальний сезон споживається близько 10 млн тонн вугілля, з якого 8 млн тонн припадає на вугілля внутрішнього видобутку. Уряд також ознайомлений з графіками постачання імпортного вугілля, яке, за словами прем'єра, уже прямує до України.

"Газу у нас є на сьогодні 17,6 млрд куб. м у сховищах, з них 1,4 млрд куб. м - це газ нерезидентів, який може бути ними забраний. Але навіть при умові, що є 16 млрд куб. м газу в нас газу абсолютно достатньо і для опалення, і для технологічних потреб", - наголосив Шмигаль.

Урядовець повідомив, що основне споживання електроенергії до кінця опалювального сезону буде покриватися атомною генерацією: на АЕС працюватимуть 14 блоків. Крім того, в Україні є газова генерація, гідрогенерація, енергія з відновлюваних джерел, які можуть забезпечити пікове споживання.

За словами очільника уряду, сьогодні немає підстав для віялових відключень, а заяви про їх можливість дестабілізують ситуацію. "Упродовж року служби можуть здійснювати регламентні роботи, але не треба підміняти це поняттям "віялові відключення". Віялових відключень в Україні немає", - прокоментував Шмигаль.

Він також нагадав, що ціни на комунальні послуги для населення в цьому опалювальному сезоні не зміняться.

Як повідомлялося, станом на ранок 11 листопада у 16 областях завершилося підключення до тепла житлових будинків.

Кабмін, органи місцевого самоврядування та НАК "Нафтогаз України" 30 вересня підписали меморандум про врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021-2022 років. Меморандум передбачає, що тарифи на тепло та гарячу воду для населення залишаться на рівні минулого опалювального сезону.

Крім того, у рамках цього документа уряд зобов'язався виплатити відшкодування різниці між встановленим та ринковим тарифами на комунальні послуги, а також підтримати фінансово громади з низьким рівнем податкоспроможності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-