Експерт: Перевага накопичувальної пенсійної системи для людини – її зрозумілість

Експерт: Перевага накопичувальної пенсійної системи для людини – її зрозумілість

Укрінформ
Перевагою накопичувальної пенсійної системи є її зрозумілість, адже пенсія персоніфікована і залежить напряму від заробітку людини.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловила експерт ринку, голова правління ПрАТ "Страхова компанія "ГРАВЕ Україна" Наталія Базілевська.

"Переваги накопичувальної системи для людини – зрозумілість, ти робиш накопичення для себе. Твоя пенсія персоніфікована і залежить напряму від заробітку. Це дає людині чітке розуміння, як і скільки вона накопичує, чітке розуміння свого внеску в своє пенсійне майбутнє. У разі необхідності людина може відкладати більше, користуючись альтернативними продуктами, які дозволяють додатково до обов’язкових відрахувань створювати базу майбутньої пенсії", – зазначила експерт.

Базілевська підкреслила, що накопичувальна пенсія приводить до підвищення фінансової грамотності, а ще – люди стають більш соціально вимогливими у відносинах з роботодавцями і державою.

«Я офіційно працюю і хочу більш прозорих і чесних взаємовідносин. Це соціальна захищеність, лікарняні, визначена тривалість робочого дня, гарантії при звільненні у разі скорочення. Більш відповідальна позиція громадян і контроль, і активна участь у фінансових ініціативах держави, як наслідок – більш вимогливе ставлення до себе як до клієнта в будь-яких фінансових взаємовідносинах. Я відраховую, я вимагаю збереженості коштів, їх якісного інвестування і накопичення. Більш усвідомлена участь в державних реформах, вивчення та аналіз ситуацій, активність під час вибору напрямів інвестування в супутні продукти, такі як додаткова пенсія, соціальне страхування, медичне страхування, страхування життя тощо», – розповіла експерт.

Базілевська також порадила звертати увагу на додаткові інструменти накопичень: так, разом з накопичувальним рівнем пенсії можуть застосовуватися, наприклад, договори страхування життя.

Важливо, на думку експерта, що для роботодавця набуває цінності те, що людина вимірює заробіток не категорією нетто-зарплати, а категорією брутто-зарплати: «Зараз 90% громадян не усвідомлюють, скільки і навіщо роботодавець сплачує податків та нарахувань у фонд заробітної плати», в людини розуміння цінності своїх особистих відрахувань здебільшого відсутнє.

Як повідомляв Укрінформ, 3 серпня Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні з 2023 року планують запровадити соціальні пакети з накопичувальними пенсіями. За словами глави уряду, поширення досвіду запровадження соціальних пакетів із накопичувальними пенсіями на соціальних працівників, вчителів, військових – це важливий елемент переходу до накопичувальної пенсійної системи. 

Кабінет Міністрів 2 червня затвердив створення робочої групи з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення тa розвитку недержавного пенсійного забезпечення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-